2022. december 8. csütörtök
Mária

Fiona feldúlta Kanada partjait

2022. szeptember 27., 14:00
Fiona feldúlta Kanada partjait

Fiona fúriaként tombolva, 4-es erősségű hurrikán státusszal indult meg Kanada felé, és a tudósok arra számítottak, hogy erejének jelentős részét képes lesz megőrizni, annak ellenére, hogy hidegebb vizek fölött halad. 

kép: itv.com

Igazuk lett, bár csak részben. Fiona ugyanis elképesztő erővel érkezett meg Kanada partjaihoz, de a hurrikán státuszát megőrizni nem tudta, így poszttrópusi ciklonként vitte véghez rombolását, amiben kimagaslóan eredményes volt. 

 

 

 

A tartós szelek a 110-150 km/h-ás sebességet is elérték, de 179 km/h-ás lökéseket is sikerült regisztrálnia a szakembereknek. Ez a szélerősség pedig fákat csavart ki, villanyoszlopokat döntött le így több százezer embert hagyott áramellátás nélkül. 

Komoly gondot okoztak a part közeli hullámok, melyek az itteni településekre is betörtek, kiterjedt áradásokat eredményezve ezzel. Fiona pedig egy életre beírta magát Kanada történetébe, hiszen a valaha volt legalacsonyabb légnyomással rendelkező vihar, mely elérte az itteni partokat (931,6 hPa-os légnyomást mértek a szakemberek Hart-szigetén). 

kép: Courtesy Terry Osmond

lead kép: Darren Calabrese-The Canadian Press-AP

Ezek is érdekelhetnek