2020. szeptember 26. szombat
Jusztina

Fellélegezhetnek az állattartó vegák - a kutyaeledelben is műhús lesz

2020. szeptember 14., 16:00
Fellélegezhetnek az állattartó vegák - a kutyaeledelben is műhús lesz

A vegetáriánusok teszik a legtöbbet a bolygóért, ez az az út, ami a legvalószínűbben segítene a Földön. Csakhogy az ember mindenevő, és a hús élvezetéről nagyon sokan nem is szeretnének lemondani. Esetükben a laboratóriumi fehérjék, a műhús is egy követhető alternatíva. De mi a helyzet a házi kedvenceinkkel? 

Hús, vagy nem hús? 

Ez a kérdés mérlegelhető az ember esetében, de nem igazán foglalkozhatunk vele érdemben az állateledeleknél. Még egy kutya csak-csak eltartható hús nélkül, hiszen mindenevő állatról van szó - bár számára ez messze nem az ideális étrend - de egy ragadozó, mint a macska, nem tartható zöldségdiétán. 

kép: thatsfarming.com

Éppen ez az a dilemma, amivel a vegák szembesülnek. Amennyiben az étrendjük oka nem egyszerűséggel az, hogy nem kívánják a húst, akkor nem okoz gondot a húsos állateledelek vásárlása, a meggyőződéses vegetáriánusok esetében azonban már problémás lehet. Hiszen az állateledeleken keresztül ugyan úgy támogatják a haszonállatok vágását, mint a húsevő társaik. 

 

Laborcsirke 

A Bond Pet Food éppen ezt a gondot szeretné kiküszöbölni azzal, hogy olyan “csirkefehérjét” ad az eledeleihez, mely laborban készült, vagyis egyetlen szárnyasnak sem kellett érte az életét adnia. A lehetőség ilyen formában új, hiszen az állateledelek esetében ezzel még nem próbálkoztak. És bizony az állatok finnyás közönség, nem esznek meg akármilyen “műkaját”. 

A tesztek alapján azonban éppen az állatokkal nem lesz semmi gond, mivel az eledel ízletes és jól emészthető is, tápértéke is megfelelő. Finomítások még persze hátra vannak, de az önkéntes tesztelőktől gyűjtött adatok alapján már nem kell sokat várni arra, hogy a boltokban is találkozhassunk a készítménnyel. 

kép: bbc.com

Azok számára, akik ódzkodnak a laborhústól, de mégis szeretnének tenni a Földért, érdemes megfontolni azokat az állateledeleket, melyekben az állati fehérjét rovarok adják - legalább részben. A rovarfehérjének lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a csirkének, vagyis ezzel is sokat tehetünk a klímakatasztrófa ellen. Az állatok számára pedig nem jelent különbséget, hiszen íze, állaga nem változik az eledelnek. Ráadásul nem kell rá sokat várni, és a mi tányérunkon is megjelennek a rovarfalatok.

lead kép: civileats.com