2023. január 29. vasárnap
Adél

Érkezik a Barra vihar, Írország és az Egyesült Királyság kapja a javát

2021. december 7., 11:00
Érkezik a Barra vihar, Írország és az Egyesült Királyság kapja a javát

A 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó viharszezon második nevezett vihara is megindult Európa felé. Most az Ír köztársaság és az Egyesült Királyság is veszélybe került, mivel a Barra névre keresztelt vihar a héten már biztosan érezteti majd a hatását. 

Barra bombogenezissé fejlődött, és már kedden megcsiklandozza a legöregebb kontinens partjait. A komoly gondokat érdekes módon akkor hozza el, amikor gyengülni kezd a rendszer. 

A gyengüléssel ugyanis erős szelek, heves és kiadós esőzések, néhol pedig jelentékenyebb havazások várhatóak. A szél ereje miatt már most figyelmeztetéseket adtak ki a helyi meteorológiai szervezetek. 

 

 

 

Számítani lehet arra, hogy a szél károkat fog okozni a növényzetben, fákat csavar majd ki, és sajnos tetőket is megbonthat. Emellett a figyelmeztetések arra is kiterjednek, hogy a Barra vihar áradásokat is hozhat, de nem az esőzéseknek köszönhetően. 

A gondot itt is a szél jelenti, mely olyan mértékben növeli a dagályt, illetve olyan hullámverést generál, mely a part közeli területeken áradásokkal is járhat. 

képek és lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek