2022. május 23. hétfő
Dezső

Emberi beavatkozással a klímaváltozás ellen?

2020. december 7., 08:00
Emberi beavatkozással a klímaváltozás ellen?

A klímaválság sok területen ösztönzi az embereket drasztikus változtatásokra. Erre szükség is van, hiszen elképesztően rossz helyzetbe is kerülhetünk, ha nem előzzük meg a nagyobb katasztrófa kibontakozását. Egyes területek azonban előrébb járnak a bajban, és olyan lehetőségeket is kénytelenek fontolóra venni, melyek igencsak kétséges kimenetelűek. 

Fokváros 

A dél-afrikai Fokváros már biztosan tudja, milyen is lesz az élet a klímakatasztrófa rosszabbodása után számunkra. Számukra ugyanis ez már a valóság, ami abban mutatkozik meg, hogy 2015 és 2017 közt folyamatos szárazság sújtotta a területet, és ez azóta sem javult igazán. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Fokváros kénytelen lesz berendezkedni az állandó aszályra, ahogyan ezzel már kisebb, kevésbé feltűnő városok kénytelen voltak szembenézni. 

kép: pinterest.com

Graaff-Reinet város neve ismerősen csenghet a téma iránt érdeklődőknek. A szintén Dél-Afrikában található település sokkal erősebben érzi a globális felmelegedés hatásait. A valaha virágzó város ugyanis az elmúlt 5 évben megtapasztalhatta a poklot – ennyi ideje egyáltalán nem esett az eső. Ez pedig két dolgot eredményez: a mezőgazdaság gyakorlatilag megszűnt, így nem nagyon van mit enni, a napi vízmennyiségről - mely jelenleg 10 liter/fő - pedig egy segélyszervezet gondoskodik. 

 

Mit lehet tenni? 

Egy tudósokból álló csoport felvetette, hogy mi lenne, ha Fokváros esetében kén-dioxidot alkalmaznának. A tudósok egy tanulmányban kifejtették, hogy a napsugárzás - menedzsment lényege az lenne, hogy az anyagot aeroszol formájában juttatnák a levegőbe. Így több napsugarat verne vissza itt a légkör, sokkal nagyobb eséllyel alakulna ki eső, és kevésbé lenne forró a terület. Az ötlet elsőre elrugaszkodottnak rémlik, holott nem először kerül elő, igaz, a levegőbe pumpált anyag összetétele változik az egyes elképzelésekben. 

A dolog elméletben működőképes lehetne, és segítene Fokvárosnak abban, hogy elkerüljék az egyre közelgő totális vízhiányt, mely a végét jelentené a metropolisznak. A vízkorlátozások ugyanis már így is rendszeresek. 

kép: Flickr-Julie Falk

Azt azonban meg kell említeni, hogy a Climate Analytics nevű tudományos csoport már 2018-ban felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen irányú beavatkozás a légkörbe se nem jelent megoldást a kialakult problémára, se nem modellezhető igazán, hogy milyen károkat okozhat, milyen durva helyzeteket idézhet elő. 

Az egyetlen igazi megoldás Fokváros esetében is - és ezt a napsugárzás - menedzsment kitalálói is elismerik -, hogy jelentősen csökkentik a világon mindenhol a károsanyag-kibocsátás mértékét, minden más csak kiegészítő megoldást jelenthet. 

lead kép: hydraulicspneumatics.com

Ezek is érdekelhetnek