2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Elszunnyadt a Cumbre Vieja, a La Palma vulkánja - véget ért a rémálom

2022. január 4., 11:00
Elszunnyadt a Cumbre Vieja,  a La Palma vulkánja - véget ért a rémálom

85 nap. Ennyi ideig tombolt és öklendett izzó, folyékony kőzetet a Cumbre Vieja a környezetére. 2021 december 25-én azonban hivatalosan is vége szakadt a helyiek rémálmának, a La Palma vulkánja elszunnyadt. 

kép: INVOLCAN

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy most a veszély is megszűnt, hiszen az olvadt kőzet szilárdulására még sokat kell várni, és a mérgező gázok is még hosszú ideig lehetnek jelen a vulkán környezetében. 

kép: edition.cnn.com

A Cumbre Vieja örökre megváltozott, és megváltoztatta La Palma szigetét is. Új vulkán keletkezett, mely 200 méterrel magasodik a terület fölé (1100 méteres tengerszint feletti magassággal), és 6 kráterrel is rendelkezik. Emellett a kiömlő láva néhol 70 méteres rétegben takarja el az eddig ismert felszínt. 

 

 

 

2988 épület, köztük magánházak, gazdasági épületek, középületek és egyéb építmények tűntek el a térképről. 370 hektáron semmisült meg a termés, ezen belül is több, mint 228 hektáron a banán, mely a sziget bevételeinek 50%-át adja. 

kép: thepigeonexpress.com

A becsült károk mértéke eléri az 1 milliárd dollárt, de a kormány a szigetlakókat biztosította róla, hogy az újjáépítés nem várat magára. Most a helyiek megkönnyebbülést és reményt érezhetnek, de örömet, boldogságot a pusztítást látva aligha. Szerencsére a La Palma vulkánja sem sérülteket sem halálos áldozatokat közvetlenül nem követelt. 

kép: playcrazygame.com

lead kép: hellocanaryislands.com

 

Ezek is érdekelhetnek