2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

Durva kitöréssel fenyeget a Taal vulkán

2020. január 21., 12:00
Durva kitöréssel fenyeget a Taal vulkán

Taal vulkán tovább mozgolódik, komoly veszélyt jelentve mindenkire, aki a hegy 14 kilométeres körzetében tartózkodik. Ezeknek az embereknek a száma pedig nem kevés, mivel a Fülöp-szigetek legveszélyesebb vulkánjaTaal-tó közepén helyezkedik el, így veszélyt jelent a part menti településekre. 

kép: scientificamerican.com

Hogy gond lehet, az nem is kérdés, hiszen a 4-es szintű készültség folyamatosan érvényben van. Ezt az indokolja, hogy minden nap földrengések tömegét regisztrálják a szakemberek, vagyis a magma nem nyugodott meg a hegy gyomrában, számítani lehet a kitörésre. 

kép: rappler.com

 

Ezen felül a néhány nappal ezelőtti kitörés újabb repedéseket nyitott meg a hegy oldalában, ahonnan gőz szabadul ki. 

kép: dw.com

A rengések már így is károkat okoztak a településeken, a tó vize a part mentén mindenhol visszahúzódott, vagyis a helyzet nem éppen rózsás. A hatóságok mintegy 300 000 embert telepítettek ki. 

kép: forbes.com

A kitörés után volt olyan település, melyet teljesen betemetett a vulkáni hamu. A lakosokat a kitöréskor kitelepítették, és most sem engedik vissza őket, a veszélyre való tekintettel. Hogy az újabb kitörés bekövetkezik-e, nem lehet biztosan tudni, de ha igen, akkor valószínűleg nagyobb katasztrófával is számolni kell. 

kép: elevenmyanmar.com

A légügyi szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a vulkán felett a légi közlekedés kifejezetten veszélyes és jelenleg tilos! 

lead kép: thedailybeast.com

Ezek is érdekelhetnek