2022. október 4. kedd
Ferenc

Csillaglesre fel! Három meteorraj is itt toporog

2021. július 31., 08:00
Csillaglesre fel! Három meteorraj is itt toporog

A tikkasztóan meleg nappalok után az ember alig várja, hogy a hőmérséklet kissé vissza essen. Ilyenkor még az is felmerülhet bennünk, hogy az ágyat, vagy csak a matracot kivonszoljuk a kertbe, teraszra, erkélyre, vagy éppen az ablak alá, hogy a lehető legtöbb kissé hűvösebb levegő áramolhasson ránk. 

kép: ouruniverseforkids.com

Nos, némi szúnyogvédelem után csak hajrá! Nem csak az álmunk lehet kellemesebb, de az esti tévé nézés helyett sokkal szebb, romantikusabb programban is lehet részünk, ez pedig a hullócsillag-les! Ennél szerelmesebb, megnyugtatóbb dolgot nem is igazán csinálhatunk. 

kép: dailymail.co.uk

Sajnos a városi fényszennyezés sok esetben lehetetlenné teszi a lakásból a csillagok szemlélését, de egy - két hullócsillagot akkor is elkaphatunk, ha este sétálunk egyet egy közeli parkban – persze nem egyedül. De hullócsillag adódik, erről három meteorraj is gondoskodik! 

 

Július 30 - án éri el a csúcsintenzitását az Alfa Capricornidák. Ez a raj kifejezetten hosszan látható hullócsillagokat produkál, de sajnos egy éjjel alatt 3-4 darabot, vagyis viszonylag kicsi az esélye annak, hogy megpillantunk egyet. Most mégis érdemes böngészni az eget, mert egy másik raj, a Déli Delta Aquaridák is ezen a napon éri el a maximumát, és óránként 3-4 hullócsillaggal örvendeztet meg minket. 

kép: Kim MyoungSung

Nem kell sokat várni a Perseidák maximumára sem, mely most nagyjából augusztus 13-ra esik, de már most is produkálnak hullócsillagokat. Persze ez elmarad a csúcsidőszakban látható fénycsóvák számától, akkor óránként akár 100 hullócsillagot is megfigyelhetünk! 

kép: couriermail.com.au

lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek