2022. december 9. péntek
Natália

Bolygók vizsgálatára tervezték, mégis a műanyag újrahasznosításban lehet kiemelkedő szerepe

2022. január 23., 11:00
Bolygók vizsgálatára tervezték, mégis a műanyag újrahasznosításban lehet kiemelkedő szerepe

A műanyagokkal kapcsolatosan igyekszünk helyesen cselekedni. Tisztában vagyunk vele, hogy a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem használnánk ilyen anyagokat, de ez egyelőre nem megoldható, hiszen például élelmiszer-biztonsági szempontok szerint most még ez tűnik a legjobb megoldásnak. Így hát a műanyagok maradnak, mi pedig szorgosan gyűjtögetjük őket, szelektíven. 

Érdemes?  

Hogy érdemes-e a szelektív műanyaggyűjtésre fókuszálni? Mindenképpen, hiszen, ha mást nem is érünk el vele, legalább nem az óceánokban és a természetben lengedeznek, lebegnek a műanyagok, megóvva ezzel milliárdnyi lény életét. 

kép: stateofgreen.com

A műanyagok egy része újrahasznosítható, de ehhez válogatni kell őket. Nem, sajnos ehhez nem elég a szelektív gyűjtés. Bár egységesen műanyagoknak nevezzük őket. Az elkészített anyagokhoz funkciójuk szerint más és más kémiai anyagokat kevernek, így pedig többféle műanyag jön létre. Ezeket pedig szét kell válogatni az újrahasznosítás előtt, ami nem kis feladat, ráadásul a megoldása nem olcsó, ami rendesen beteszi a kaput az újrahasznosítás műveletének is. 

 

Űrkutatás és környezetvédelem 

Néha olyan helyekről érkezik a segítség, amire nem is számítanánk. Az Aarhus Egyetem szakemberei a távoli bolygók kutatásához kifejlesztettek egy az infravörös tartományban működő hiperspektrális kamerát, mely a gépi tanulás révén képes az azonos kémiai elemekből felépülő, de egy picit eltérő anyagok között is különbséget tenni. 

kép: eandt.theiet.org

Ha a kamerát a műanyaghalomra irányozzuk, akkor elérhetjük, hogy az egymástól csak tényleg picit különböző anyagok jól elkülöníthetőek legyenek. Ezzel elérhető, hogy a szelektálás során az adott műanyagtípusok 96%-os tisztasággal elkülönítésre kerüljenek, így pedig már a hagyományos üzemekben is fel lehet őket dolgozni. A kamera 12 műanyagtípust képes azonosítani a futószalagon, így pedig a tesztek és az engedélyeztetések után alkalmas lehet arra, hogy forradalmasítsa a műanyagok újrahasznosítási eljárásait, sőt, lényegesen olcsóbbá is teheti azokat. 

lead kép: livingcircular.veolia.com

Ezek is érdekelhetnek