2019. április 19. péntek
Emma

Bill Gates és az ő WC-je

2018. november 8., 16:00
Bill Gates és az ő WC-je

Bill Gates nem csak a Microsoft miatt ismert, bár tény, hogy ezzel vonult be a köztudatba. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy feleségével, Melindával erősen a szívükön viselik a világ sorsát is, és igen sok pénzt költenek új, világmentő technológiák kifejlesztésére.

200 millió dollár

Ez az az összeg, amit a Bill és Melinda Gates Alapítvány kutatásra fordított az elmúlt években, és ennek hozadéka egy egészen új, forradalmi WC. Igen, jól olvasta, egy WC az újítás, ami a becslések szerint 233 milliárd dolláros spórolást tesz lehetővé.

kép: pngtree.com

Gates elmondása alapján maga sem hitte volna, hogy ennyire érdekesnek találja majd a fekáliát, és azt sem, hogy a felesége kénytelen lesz majd rászólni, hogy a vacsoraasztalnál mellőze a kaki és a WC témákat. De így történt, és az adatok tükrében ezen nem is igazán van mit csodálkozni.

Most komolyan? Egy WC?

A mellékhelyiségek sokkal fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mint elsőre gondolnánk, hiszen mi lenne velünk, ha le kellene mondani a jól megszokott angol WC-ről? Vagy ha esetleg le kellene mondani a szennyvíz elvezetéséről és tisztításáról? Nos, ebben az esetben csatlakozhatnánk ahhoz a 2,3 milliárd emberhez a Földön, akiknek bizony ez utóbbi nem adatott meg. Sajnos a szomorú tény, hogy elképesztő mennyiségben ömlik tisztítatlanúl a szennyvíz a tengerekbe, és olyan betegségek terjedését eredményezi, mint a rota, a kolera, vagy a hastífusz.

kép: socialzon.me

A találmány nem is abban különbözik elődeitől, vagy kortársaitól, hogy megoldja a szennyvíz elvezetését, hanem hogy nem készít olyat. Ma már ismerjük a papírmentes toalett fogalmát, aminek egyetlen hátránya, hogy igen sok tiszta, ivóvíz minőségű vizet használ, amiből nincs olyan sok. Ez a modell azokban más. Bár a vízöblítés itt is megvan, de a dologban van egy csavar. A California Institute of Technology fejlesztése ugyanis tartalmaz egy elektrokémiai reaktort, melynek segítségével a WC a bekerült anyagokból tiszta vizet, trágyát, és hidrogén üzemanyagcellákban tárolható hidrogénmolekulákat állít elő. Ez pedig nem semmi, tekintve, hogy első kettőből sok országban erős hiány mutatkozik.

lead kép: livemint.com