2023. január 29. vasárnap
Adél

Bécsben a vezetés is segít a zöld spórolásban!

2019. június 19., 12:00
Bécsben a vezetés is segít a zöld spórolásban!

Nem is hinnénk, hogy a környezettudatosság mennyi spórolással járhat együtt. Hiába elterjedt tévhit, hogy „zöldnek” lenni drága dolog, van, ahol ezt kormányzati programok segítségével is cáfolják. 

Vegyünk példát 

Igen, ezúttal is nyugati szomszédunk a példa, méghozzá az a főváros, ami többször is a legélhetőbb város megtisztelő cím birtokosa volt. Bécsben létezik egy program, melynek célja, hogy a vállalkozások úgy tudjanak spórolni a rezsin és más kiadásokon, hogy közben zöldítik is magukat.  

kép: wien.gv.at

A program neve Oeko Business Wien, és már 98’ óta ösztönzi a vállalkozásokat a környezettudatosságra. A cél, hogy jó ötletekkel és izgalmas innovációkkal a vállalkozókkal megértessék, hogy az ökotudatosság igenis járhat spórolással. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a program elindulása óta összesen 1200 bécsi vállalkozás csatlakozásával 145,6 millió eurót spórolt meg, nem is beszélve a tetemes szemétmennyiségről, és a több tonnányi széndioxid kibocsátásról! 

Nem csak a kicsiknek 

Aki azt hinné, hogy egy ilyen kezdeményezés csak a kicsiknek szólhat, az nagyot téved! Nem csak azért, mert önkormányzati programról van szó, hanem mert valóban hasznos. Így érzi ezt az Austrian Airlines is, amely szintén a program egyik lelkes híve. A változtatások, amiket bevezettek igazán nem nagyok, de jelentős spórolás érhető el általuk. Ilyenek többek között, hogy a mentőmellényeket könnyebb modellekre cserélték. Ez a gép összsúlyát csökkenti, ami egyetlen repülés alkalmával talán nem jelent olyan jelentős spórolást, de egy év alatt már mindenképpen. De ide sorolható az az újítás is, hogy a sajtótermékeket az utasok a beszállásnál kaphatják meg, nem pedig a gépen. Ezzel egyrészt könnyebb lesz a gép, hiszen nem visznek magukkal felesleges újságokat, másrészt azt az utat és benzint, amivel az újságokat a géphez szállítanák, így meg lehet spórolni. 

kép: en.wikipedia.org

De a programban szintén örömmel vesz részt a bécsi Dán nagykövetség is, ahol hasonló apróságokkal lehetett jelentős spórolást elérni. 

Remélhetőleg a példa ragadós lesz, és itthon is hasonló kezdeményezéssel segítik majd a környezettudatossá válás a vállalkozások számára. Nagy segítség lenne, hiszen sokszor a visszatartó erő éppen az, hogy a cégek nem tudják, nekik mi lenne a jó megoldás, amivel zöldebbek és gazdagabbak is lehetnének. 

lead kép: 1000wordsmagazine.com

 

Ezek is érdekelhetnek