2022. október 5. szerda
Aurél

Augusztusig marad a durva kánikula

2021. július 27., 08:00
Augusztusig marad a durva kánikula

Akik hiányolták a nyári kánikulát a múlt héten, azoknak a hétvége már elhozta a várva várt meleget, és számukra jó hír, hogy ez most tartósan marad is hazánkban. A forróság a hét elején már bőven átlépi a 30°C-ot. 

kép: slideshare.net

Az irodából szemlélve nem olyan rémes ez a meleg, de a tömegközlekedési eszközökön, vagy a szabadban dolgozva kifejezetten tikkasztó, és ezzel most tartósan számolni is kell. A hét első felében még talán az egész elviselhető kategóriában marad, de a hét második felére a déli tájakon a 38°C-ot is elérheti a hőmérő higanyszála. 

kép: foxnews.com

Ez pedig egészen augusztus elejéig húzódik, érdemi lehűlésre addig nem is lehet számítani. Olyannyira nem, hogy a betörő trópusi levegő az éjszakai órákban sem lesz olyan kellemesen hűvös, hogy egy kis takarót is elviseljünk magunkon.  

 

A hét közepén, és a második felében a trópusi hőmérsékletű éjszakákkal lehet számolni, ami azt jelenti, hogy még a leghűvösebb órákban sem csökken 20°C alá a hőmérséklet, sőt, egyes esetekben 25°C alá sem megy a hőmérő higanyszála. 

kép: tpl.org

Érdemes betartani nagyanyáink praktikáit a meleg kiszorítására, hiszen akinél nincsen légkondicionálás, az bizony nagyon nehezen viselheti a következő napok kánikuláját, de a jól bevált trükkökkel legalább a lakásban elfogadható lesz a meleg. 

kép: getty

lead kép: ahduni.edu.in

Ezek is érdekelhetnek