2022. december 6. kedd
Miklós

Áradás és sárcsuszamlás a Machu Picchu közelében, Peruban

2022. január 28., 11:00
Áradás és sárcsuszamlás a Machu Picchu közelében, Peruban

Heves esőzésekkel kellett számolni Peruban, Cusco régióban. Ez a terület azért is híres, mert itt található az UNESCO világörökségének része, a Machu Picchu, az Inka birodalom egyik leggyönyörűbb, romokban fennmaradt városa. 

A rengeteg turistát vonzó látványosság azt is eredményezte, hogy nem messze onnan egy turistafalu is létrejött, a heves esőzések pedig ezt a területet is erősen érintették. A nagy mennyiségű csapadék ugyanis áradásokat is okozott. 

A víz mellett komoly problémákat váltott ki a hordalék, illetve a sárcsuszamlások, melyek hatalmas köveket és fákat is a településekre szabadítottak. 

 

 

 

Természetesen a víz a folyók szintjét jelentősen megemelte. A régió más településein a folyóvíz betörésével is számolni kellett. Az anyagi károk jelentősek, az infrastruktúra sok helyen sérült, ez pedig a mentési műveleteket is akadályozza. 

Több családot is ki kellett telepíteni, illetve menteni otthonából, melyet elöntött a sár és a víz. A hatóságok jelenleg egy embert tartanak nyilván eltűntként, őt nagy erőkkel keresik.

képek és lead kép: Jesus TAPIA - AFP

Ezek is érdekelhetnek