2020. május 25. hétfő
Orbán

Amphan egy robbanásszerűen fejlődő szörnyeteg

2020. május 20., 08:00
Amphan egy robbanásszerűen fejlődő szörnyeteg

Jegyezze meg ezt a nevet: Amphan. Ez a viharrendszer ugyanis a vigaszágon olyan hajrát produkált, ami meglepte a szakembereket is, és elképesztő humanitárius katasztrófával fenyeget. 

kép: watchers.news

A világ figyelme Arthurra szegeződött, hiszen a szezon kezdetét megelőzve alakult ki, bár szerencsére komoly károkat nem okoz majd az előrejelzések alapján. Amphan esetében azonban más a helyzet. India partjai közelében kialakult rendszer mindössze 24 óra alatt növekedett meg annyira, hogy komoly fenyegetést jelentsen az ország számára. A kezdetben 120 km/h-ás tartós szeleket produkáló trópusi vihar egyetlen nap alatt 260 km/h-ás sebességre emelte erejét, ezzel pedig az éppen csak egyes kategóriából 5-ös erősségűre hízott. 

 

Mozgásának iránya sűrűn lakott területeket is érint, a kormány 1.1 millió ember kitelepítését készítette elő. Amphan esőt is hoz magával, ráadásul nem is keveset, vagyis az érintett régiókban a villámáradásokkal is számolni kell. A szelek pedig a part menti városokat árasztják el tengervízzel, hiszen a nyílt vízen 4-5 méter magas hullámokat korbácsolnak. 

kép: watchers.news

A vihar ereje, izmosodása nem áll le a 260 km/h-ás határon, várhatóan 270 km/h-ig is felkúszik a tartós szélsebesség, mely 320 km/h-ás széllökésekkel párosul majd. A vihar a normál dagálytól akár méterekkel magasabb vízszint emelkedést is hozhat, így az előrejelzések alapján hatalmas károkra számítanak. 

kép: watchers.news

lead kép: aljazeera.com