2021. szeptember 18. szombat
Diána

Agresszíven terjedő invazív fajokból biobeton - Igen!

2021. május 9., 11:00
Agresszíven terjedő invazív fajokból biobeton - Igen!

A gazdaságot új alapokra kell helyezni ahhoz, hogy képesek legyünk egy olyan jövőt építeni, mely nem csak tiszta, hanem fenntartható is. Az új alapoknak pedig számolni kell az eddigi hibáinkkal is, és lehetőségként tekinteni azokra. 

Milyen hibák? 

Az emberiség komoly hibákat követ el, amikor a természet normál folyásába szól bele. Ezek közül az egyik – melynek gazdasági jelentősége is van – az invazív fajok behurcolása, vagy tudatos betelepítése. Nem csak az a baj ezekkel a fajokkal, hogy kiszorítják az őshonos fajokat, hanem az is, hogy nem feltétlenül vagyunk felkészülve arra, ami elterjedésükkel jár. Az Egyesült Királyságban több ilyen faj is jelen van, ezek közül most kettő lesz érdekes számunkra. 

kép: ideahuntr.com

Az egyik egy növényfaj, a japánkeserűfű - mely hazánkban is okoz gondokat, a másik pedig egy rákfaj, mely invazívan terjed, kiszorítva a hozzá kinézetre igen hasonló homárokat. Mindkettő komoly károkat okoz az gazdaságnak, a növény terjedése elleni intézkedésekre évente 1.8 millió font megy el. A két faj kordában tartása azért sem egyszerű, mert bár kigyomlálják, vagy begyűjtik a faj képviselőit, azok veszélyes hulladéknak minősülnek, vagyis kezelésük nem könnyű. 

 

Megoldás? 

Brigitte Kock és Irene Roca Moracia együttműködéséből született meg az úgynevezett biobeton, mely megoldást kínál az invazív fajok fent említett két képviselőjének problémájára. A két hölgy egy olyan anyagot dolgozott ki, melynek alapja a japánkeserűfű hamuja és a rákok porított páncélja. Ezt keverik vízzel és zselatinnal, aminek eredménye egy hő és szintetikus színezék nélkül is megköt, kifejezetten kemény és mutatós járólapokat létrehozva ezzel. 

kép: ideahuntr.com

A módszer egyszerű, gyors és környezetbarát - több szempontból is –, de még sok idő, míg kereskedelmi forgalomba kerülhet. Ennek egyik fő oka éppen az invazív fajok kezelésének törvényi háttere. Amíg ugyanis azok eltávolított egyedei veszélyes hulladéknak minősülnek, addig felhasználásuk is kifejezetten körülményes és nehézkes, ennek megfelelően nem kifizetődő. Holott az eljárás nem csak alapanyagigényét tekintve tenne jót a környezetnek, de kiküszöböli a cement használatát és visszaadja az őshonos ökoszisztémák egészségét is. 

lead kép: dezeen.com

Ezek is érdekelhetnek