2020. december 5. szombat
Vilma

A Vörös-tenger koralljai fittyet hánynak a felmelegedésre

2020. július 26., 08:00
A Vörös-tenger koralljai fittyet hánynak a felmelegedésre

A világtengerek melegedése sajnos elkerülhetetlen. Még abban az esetben is számolni kell 2-3°C-os melegedéssel, ha ebben a pillanatban megszűnik mindenféle károsanyag-kibocsátás a Földön. A melegedő víz pedig több problémát is felvet, többek közt a korallok életét is elveszi. Kivéve a Vörös-tengerben. 

Korallok 

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a kis, telepeket képező állatok kifejezetten érzékenyek mind a víz tisztaságára, mind pedig annak hőmérsékletére. A világ egyik legszebb és legkiterjedtebb korallzátonya Ausztrália partjainál található. Azon túl, hogy dollármilliárdos értéket képvisel, komoly szerepe van az ország gazdaságában is, többek közt turisztikai jelentősége miatt. 

Guilhem Banc-Prandi

A klímakatasztrófa azonban sajnos erősen hatással van a korallokra is. A melegedő vizet ugyanis ezek az állatok nem képesek tolerálni. A velük szimbiózisban élő zooxantellák - melyek az állatok színét is adják - a meleg víz hatására elhagyják a korallok testét, és sajnos nagy eséllyel vissza sem térnek. Ennek megfelelően a korallok kifehérednek, mely előjele már a pusztulásuknak is, hiszen a zooxantellák nélkül életképtelenek, vagyis ha azok nem térnek vissza az állatokhoz, akkor a korallok elpusztulnak.  

A tenger melegedése pedig sajnos már nem megállítható, és a melegedés mértéke várhatóan az egész Nagy Korallzátonyt elpusztítja majd. 

 

Marad a remény 

Lausannei Egyetem kutatói egy kísérletben érdekes eredményre jutottak. Különböző területek koralljainak hőtűrését vizsgálták. A Nagy Korallzátony lényei nem okoztak meglepetést, már 1°C-os melegedés hatására elpusztultak. A vörös-tengeri korallok azonban sokkal kitartóbbnak mutatkoztak.  

Valentyn Volkov - Shutterstock

A melegítés még 2°C illetve 3°c -nál sem ártott meg a kis állatoknak, sőt, tulajdonképpen remekül érezték magukat, holott az előzetes tudásunk alapján ekkora már régen el kellett volna pusztulniuk. Csakhogy ezt a Vörös-tenger koralljaival senki nem közölte, így azok még az elképesztő, 7°C-os melegítést is gond nélkül elviselték. Az pedig, hogy 7°C-kal melegedjen a Vörös-tenger vize egy olyan lehetőség, amit szerencsére egyelőre még csak meg sem közelítünk. 

Az eredmények alapján a korallok számára is lehet jövő, bár sajnos nem mindenhol. Már csak az a kérdés, hogy az érintett terület országai képesek-e elejét venni a víz szennyezésének, mivel erre ugyan olyan érzékenyek a Vörös-tenger koralljai, mint mások. 

lead kép: egyptindependent.com