2019. október 19. szombat
Nándor

A Királynő szigetén nem kérnek a benzines autókból!

2019. június 16., 13:00
A Királynő szigetén nem kérnek a benzines autókból!

A Brit kormány néhány évvel ezelőttig a jövedéki adó csökkentésével ösztönözte állampolgárait a dízel üzemű autók vásárlására. Mára azonban sajnos nagyon is egyértelművé vált, hogy ezek a kocsik rosszabbak, mint benzines társaik, vagyis az igazi környezetkímélő lépés az elektromos autók felé tehető csak meg. 

2040 

Nem olyan közeli az időpont, de a lépés meglehetősen drasztikus. Innentől kedve ugyanis nem lehet forgalomba hozni olyan személyautót, vagy furgont, mely benzin, vagy dízel üzemű. Vagyis kizárólag tisztán elektromos, vagy hibrid járművek jöhetnek szóba 2040 után, mint választott autó. Azok, melyek ekkor még forgalomban lesznek, természetesen maradhatnak, ám a forgalomba helyezés már nem lehetséges, akkor sem, ha használt autóról, és akkor sem, ha új gépjárműről van szó. 

kép: imperial.ac.uk

Nem a brit sziget az első, és remélhetőleg nem is az utolsó, aki így határozott. Hollandia már 2020-tól nemkívánatosnak nyilvánítja a fosszilis hajtóanyagú autókat, igaz, csak az új járművek esetében lesz ilyen szigorú. 

Mi lesz addig? 

A rendelkezés nem említi a teherfuvarozást, ami azért baj, mert a károsanyag kibocsátás jelentős hányadáért felel. Igaz, az elektromos hajtású, vagy hibrid kamionok piaca egyelőre igencsak szűk, vagyis nem lehet ilyen rendeletet hozni. 

De a brit kormány ösztönző intézkedéseket is tervez, hogy a jelenleg benzines, vagy esetleg dízel autókkal rendelkező állampolgárok inkább elektromosra cseréljék autójukat. Hogy ez mi is lesz, az egyelőre még kérdéses, de valószínűleg adókedvezmény, és/vagy vásárlási támogatás formájában valósul majd meg a dolog. 

kép: express.co.uk

Itthoni lehetőségek 

A hazai terepen igencsak sanyarú az elektromos járművek sorsa. A zöld rendszám ugyan ösztönző intézkedésnek szánt lépés, de haszna nem sok van. Az igazi áttörést az jelentené, ha a töltőállomások telepítése országszerte megkezdődhetne, illetve ha a tisztán elektromos, vagy hibrid járművek vásárlását az állam valóban, lényeges összeggel támogatná.  

lead kép: wired.com