Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Idén nagyon korán jön a húsvéti nyuszi!

Idén nagyon korán jön a húsvéti nyuszi!

Szerző: mikes | Publikálva: 2016. március 16. szerda, 11:10 | Módosítva: több mint 2 és fél éve

Idén nagyon korán, már március 27-én ünnepeljük a húsvétot. Hogyan számítjuk ki, hogy mikor jön a nyuszi?
 
A 325-ben megtartott niceai zsinat határozata értelmében húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség - az a nap, amikor a Föld mindkét féltekén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik. Ez március 20-án 5:30-kor várható. 
 
A következő telihold pedig március 23-án 13 órakor lesz. Azaz március 23-i holdtöltét követő első vasárnap (március 27-én) lesz húsvét ünnepe. Tavaly kicsit később, április 5-én tartottuk Krisztus feltámadásának napját. Jövőre aztán még később, 2017. április 16-án festhetjük a hímes tojásokat. Egyébként március 27-én, húsvét vasárnap még egy esemény várható: ekkor kell előre állítani egy órával az órákat, azaz megkezdődik a nyári időszámítás.
 
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, hiszen a Biblia szerint Jézus a keresztrefeszítés után harmadnapon (húsvétvasárnap) feltámadt, és ezzel megváltotta a világot. Azonban nemcsak a keresztények ünneplik: szerte a világban a tavaszvárás, a szép idő eljövetelének ünnepe. Természetesen idén is részletes előrejelzéssel jelentkezünk majd a nagyhéten, húsvét előtt.

Címkék: húsvét, tudomány
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?