Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Láthatáron a tél!

Láthatáron a tél!

Szerző: mikes | Publikálva: 2015. november 16. hétfő, 13:14 | Módosítva: több mint 2 és fél éve

Jelentős változás előtt áll Európa időjárása, ugyanis a hétvégére egy masszív anticiklon alakul ki az Atlanti-óceán keleti részén, mely utat enged az észak felől érkező, sarkvidéki eredetű léghullámoknak
 
Kedden napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, inkább csak eleinte lehet kevés napsütés. Az északi tájakon este már eső is kialakulhat. Párás lesz a levegő. Reggel 1 és 7 fok között alakul a hőmérséklet, délután 15 fok körüli értékeket mérhetünk, de ÉK-en csak 10 fok köré melegszik fel a levegő. Melegfronti hatás várható. A közlekedés időjárási feltételei általában jók lesznek, csak néhol nehezítheti párásság a vezetést.
 
Szerdán délelőtt borongós idő lesz, majd a megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati szél hatására jelentősen csökken a felhőzet és felhőátvonulások lesznek. Elszórtan fordul elő zápor. Marad a novemberi tavasz, 15 fok körüli maximumokkal.
 
Csütörtökön változóan felhős idő lesz, főleg fátyolfelhőkkel. Esőre nem kell számítani. A délnyugati szél megélénkül. 11 és 16 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők. 
 
Pénteken megnövekszik a felhőzet, de estig csak elszórtan alakul ki csapadék. Estétől aztán egyre többfelé kezdődhet esőzés. A délnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. 14 fok körüli enyheség lesz - utoljára.
 
Szombaton túlnyomóan borult időre van kilátás sokfelé kiadós esővel. A szél északira fordul és megerősödik. Markáns változás kezdődik időjárásunkban. Napközben szinte semmit sem melegszik a levegő, erős lehűlés várható: a csúcshőmérséklet délelőtt áll be 10 fok körül, majd délután már csak 6-7 fok lehet.
 
Vasárnap marad a borongós idő, dea csapadék átmenetileg megszűnik. Záporok, a hegyekben és a nyugati tájakon havas eső záporok fordulnak elő. Több helyen viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Már csak +5 fok körül alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban.
 
Hétfőn nagy bizonytalanság mellett újabb nedves levegő érkezik, miközben a lehűlés folytatódik. Főleg a nyugati hegyeinkben hóesés is lehet viharos szél kíséretében. Közeleg a tél!
 

Címkék: havas eső, hideg, hidegfront, lehűlés, markáns, , hózápor, tél
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?