Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Változékony kora őszi idő

Változékony kora őszi idő

Szerző: mikes | Publikálva: 2015. szeptember 21. hétfő, 10:14 | Módosítva: több mint 2 és fél éve

Ezen a héten már igazi szeptemberi időre számíthatunk. A hét első felében még erősödhet a nappali felmelegedés, és a nap is sokat süthet; csütörtöktől azonban egyre több felhő érkezik hazánk térsége fölé, és a hőmérséklet is fokozatosan visszaesik.
 
Kedden ragyogóan napos időre számíthatunk, inkább csak a Tiszántúlon növekedhet meg a felhőzet. Eső nem várható. Általában gyenge lesz a légmozgás, de napközben a délkeleti szél megélénkülhet. Reggel hűvös lesz: 5 és 11 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála. Délutánra a sok napsütés hatására 22 fok köré melegszik a levegő. Nagyon kellemes, igazi szeptemberi idő valószínű. A közlekedés feltételei kiválóak lesznek. Front sem terheli a szervezetünket.
 
Szerdán nyugat felől felhők sodródnak fölénk, ám ezekből csapadék csak a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő. Az északnyugati szél délutántól egyre többfelé megerősödik, ÉNy-on és a középső országrészben viharossá fokozódik. Reggel 12, délután 25 fok körül alakul a hőmérséklet.
 
Csütörtök reggel még borongós lehet az idő, majd fokozatosan csökken a felhőzet és szikrázóan napos idő várható. A kezdetben erős ÉNy-i szél a nap második felére lassan mérséklődik. Nyugaton 19-24, keleten 25-29 fok közötti értékeket mérhetünk a délutáni órákban.
 
Pénteken gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Élénk lesz az ÉNy-i szél, mellyel hűvösebb levegő kezd áramlani a Kárpát-medence térségébe. 20-25 fok között alakul a maximum.
 
Hétvégén erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Szombaton szórványosan, vasárnap már többfelé lehet eső, zápor, zivatar. Vasárnap kiadós esők is lehetnek. Erős lesz az ÉNy-i szél, a hőmérséklet tovább csökkenhet: több helyen 20 fok alatt maradhat a csúcsérték.
 
A folytatásban a sokéves átlagnak megfelelően alakulhat a hőmérséklet (délutánonként 20-21 fok lehet), és továbbra is gyakran fordulhat elő eső, zápor.
 

Címkék: ősz, esőzés, eső, felhő, borult, borús
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?