2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

9 kilométeres hamufelhőt lőtt az égbe az Etna

2021. szeptember 1., 11:00
9 kilométeres hamufelhőt lőtt az égbe az Etna

Olaszország három aktív vulkánja közül az Etna a legnagyobb, és mostanában igen sok kellemetlenséget okoz a környezetében élőknek, de tulajdonképpen egész Európának is. Most éppen az 50. Paroximális kitörési epizóddal. 

kép: africanews.com

Ebben 9 km magasra öklend hamut és ezzel bizony egyrészt a frászt hozza a környezetében élőkre, másrészt az európai repülési útvonalakat is erősen befolyásolja. Arról már nem is beszélve, hogy milyen hatást gyakorol a levegő minőségére. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-5P, Adam Platform, Antonio Vecoli, TW

Az Etna lankái ugyan egy bizonyos pontig lakatlanok, de a vulkanikus talaj termékenysége érthető módon már igen rég odacsalta az embereket. Bár a vulkán akkor is aktív volt, ezt a kockázatot vállalták az akkoriak. 

 

 

Mostanra azért az emberek száma némileg megnőtt, és a vulkán sem mutatott ilyen fokú aktivitást, bár mozgolódása folyamatos. A mostani kitörés előtt 3 hétig nyugalmi időszak volt, sokan már remélték, hogy elcsitul a hegy. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Antonio Vecoli, TW

Sajnos tanulmányok igazolják, hogy a klímakatasztrófa szerepet játszik abban is, hogy a vulkáni aktivitás megnövekedett bolygó szerte. Ez addig a pontig nem jelent gondot, míg olyan helyzetben nem találjuk magunkat, mint Goma, a Nyiragongo vulkán közelében fekvő nagyváros, mely lávabetöréssel volt kénytelen szembenézni nem is olyan régen. 

kép: Boris Behncke

lead kép: Boris Behncke

Ezek is érdekelhetnek