Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Kilátások a hosszú hétvégére

Kilátások a hosszú hétvégére

Szerző: Nóri | Publikálva: 2014. április 30. szerda, 07:02 | Módosítva: több mint 4 éve

Fotó: Palla LénártFotó: Palla LénártEleinte nem terhelik szervezetünket fronthatások, de sajnos pont a hétvégére lehűlés ígérkezik.

Ma a sok napsütés mellett ismét erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg délután szórványosan számíthatunk záporokra, zivatarokra. Marad a kellemesen meleg, 22 fok körüli idő. Fronthatás nem lesz, de a magasban meleg levegő áramlik fölénk, ami az erősen frontérzékenyeknél melegfronti tüneteket idézhet elő. Ez leggyakrabban rossz hangulatban, fejfájásban, esetleg a reakcióidő növekedésében mutatkozhat meg.

Holnap többórás napsütésre van kilátás, a megnövekvő gomolyokból csak elszórtan, főleg a hegységekben képződik csapadék. 20-25 fokos kora nyárias meleg lesz, és folytatódik a frontmentes idő. Pénteken is hasonló jellegű idő lesz, elszórtan záporokkal, zivatarokkkal, front még ekkor sem várható.

A napsütés kifejezetten jót tesz hangulatunknak, és csökkenti a melatonin hormon szintjét tesünkben, emiatt frissebbnek érezhetjük magunkat. Élettanilag is jó hatással van ránk, és a D-vitamin termelést is elősegíti. Legyünk minél többet kinn a szabadban, annál is inkább, mert hétvégére kevesebb napsütés várható!

Szombaton egy hidegfront érkezik, aminek hatásaként 7-8 fokot hűl a levegő, és egyre többfelé ered el az eső. Vasárnap folytatódik a lehűlés, sokfelé jelentős mennyiségű csapadékkal.

A változás elsősorban fejfájást idézhet elő, de hosszú hétvége lévén aki teheti, fájdalomcsillapító helyett válassza inkább a pihenést, relaxálást, vagy egy rövid délutáni alvást, ezek ugyanis mind csökkentik a fájdalmat. Igyunk sok vizet, párologtassunk nyugtató hatású levendulaolajat, vagy kortyolgassunk kakukkfűből készített teát!

A levegő pollentartalma átmenetileg csökken egy-egy zápor után, nagyobb mértékű csökkenést a hétvégi hidegfront hozhat.

Közlekedés során arra ügyeljünk, hogy a csapadékos helyeken jelentősen megnövekszik a féktávolság, és a hidegfrontra érzékeny sofőrök türelmetlenebbek, idegesebbek lehetnek. Vezessünk figyelmesen!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hétvége, hidegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: