Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A víz az úr

A víz az úr

Szerző: WWF | Publikálva: 2014. március 28. péntek, 15:13 | Módosítva: több mint 4 éve

A globális éghajlatváltozás egyik legriasztóbb következménye a tengerszint emelkedése, ami százmilliókat tehet hontalanná. Mire számíthatunk?

Hollandia nagy része a tengerszintnél mélyebben fekszik – tanulhattuk meg az iskolában, azonban ha nem vigyázunk, előbb-utóbb London vagy New York is víz alá kerülhet.

A globális éghajlatváltozás egyik legkomolyabb következményét, a világtengerek szintjének emelkedését két tényező okozza. Egyrészt az olvadó gleccserekből és jégtakarókból a tengerekbe kerül a víz, másrészt – és ez a fő ok – a légkörrel együtt az óceánok is melegszenek, a hőtágulás pedig a vízszint emelkedéseként jelentkezik.

1870-óta körülbelül 20-25 cm-rel emelkedett a tengerszint, a következő évszázadban pedig akár további 7 méteres emelkedés is elképzelhető, de 1,5 méter szinte biztos. Egyes országoknak, mint például a Maldív-szigeteknek ez lényegében a végítéletet jelenti, hiszen az ország legmagasabb pontja is mindössze csak 2,4 méter, de hasonló helyzetben van például Banglades is, ahol 50 millióan laknak kevesebb mint 50 cm-rel a tengerszint felett.

De nem kell ilyen messze mennünk, a ma is mélyföld Hollandiát ilyen mértékű emelkedés esetén már biztosan nem tudnák szárazon tartani. Tokió, New York, London és egy sor másik nagyváros részei vagy egésze is ugyanígy a víz alá kerülhetnek, vagy csak hatalmas költséggel lehet majd megóvni őket. Ha mindez bekövetkezik, az nem csak a történelem legnagyobb menekülthullámát indíthatja el, de egyben olyan anyagi terhet róhat az emberiségre, amit mindenképpen el kell kerülnünk.

Ütött a Föld Órája! Mostantól nem megy nélküled! Csatlakozz a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, a WWF Föld Órájához! Hívjuk fel együtt a figyelmet a globális éghajlatváltozásra és a túlfogyasztás problémájára! Regisztrálj a www.foldoraja.hu weboldalon, nyerj otthon-zöldítést, és kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én 20 óra 30 perckor!


Címkék: WWF, katasztrófa, föld órája
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: