Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A messzi észak vándorai

A messzi észak vándorai

Szerző: WWF | Publikálva: 2014. március 23. vasárnap, 15:39 | Módosítva: több mint 4 éve

Az Északi-sarkvidék a Föld egyik utolsó érintetlen területe, ahol a természet az úr. Az emberi tevékenység mégis éppen ezt a vidéket fenyegeti legjobban, a jegesmedvék otthona nemsokára eltűnhet.

A sarkvidék királya a jegesmedve, a legnagyobb szárazföldi ragadozó. Életük állandó vándorlás. Mivel a terület nem bővelkedik táplálékban, az állatoknak napi több tíz kilométert kell megtenniük, hogy elegendő élelmet, főleg fókákat és halakat találjanak.


A nyári időszakban a jégmezők visszahúzódnak észak felé, ilyenkor a medvék a szárazföld partvidéke felé indulnak, majd az egész nyarat itt töltik, és csak a tél beálltával térnek vissza a jégmezőkre. A jegesmedvék kicsinyeiket télen hozzák világra, az anyamedve pedig két évig marad a bocsokkal (általában kettő születik).

A sors keserű fintora, hogy pont a sarkvidék, a Föld utolsó érintetlen területeinek egyike az, ami a legnagyobb veszélyben van, és egy emberöltő múlva talán már nem is létezik majd. Az elmúlt 250 évben az emberiség fosszilis tüzelőanyagok égetésével több, mint 300 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a levegőbe, ami felborította a légkör egyensúlyát, az átlaghőmérséklet pedig emelkedni kezdett.

A változás önmagában nem baj, hiszen az éghajlat állandóan változik, azonban a melegedés üteme soha nem tapasztalt módon gyorsul. A Föld párszor már szembenézett hasonló, radikális átalakulásokkal, ezeket ma kihalási eseménynek hívjuk.

A sarkvidéki élővilág stabilitásának kulcsa a jégtakaró. A jég peremvidékén élnek a jegesmedvék, a fókák, a rozmárok, de ide járnak táplálkozni egyes bálnafajok is.  A jég éves kiterjedésének és visszahúzódásának üteme határozza meg ezeknek az állatoknak az életritmusát, a légkör felmelegedése pedig pont ezt az ütemet torzítja el.

A nyár évtizedek óta egyre melegebb, a jégtakaró pedig minden évben kicsit nagyobb területen olvad fel nyáron, mint amennyi a következő télen megfagy. Előrejelzések alapján akár 10 éven belül előfordulhat, hogy nyáron jégmentes lesz a sarkvidék, ezzel pedig el fog tűnni a sarkvidéki élővilág élettere.


Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, azonnal cselekedni kell, például radikálisan vissza kell fogni az üvegházhatású gázok kibocsátását a megújuló források használatával és az energiafogyasztás csökkentésével.


Ütött a Föld Órája
! Mostantól nem megy nélküled! Csatlakozz a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, a WWF Föld Órájához! Hívjuk fel együtt a figyelmet a globális éghajlatváltozásra és a túlfogyasztás problémájára! Regisztrálj a www.foldoraja.hu weboldalon, nyerj otthon-zöldítést, és kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én 20 óra 30 perckor!


Címkék: veszélyeztetett, sarkvidék, veszély, éghajlatváltozás, klímaváltozás, WWF
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: