Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Gázos jövő

Gázos jövő

Szerző: WWF | Publikálva: 2014. március 17. hétfő, 14:44 | Módosítva: több mint 4 éve

Kép: WWFKép: WWFA klímaváltozás egyik legijesztőbb hatása az északi, állandóan fagyott területek felolvadása, ami radikálisan felgyorsíthatja a felmelegedés folyamatát.

Az állandóan fagyott, más néven permafroszt területek a Föld szárazföldjeinek 13%-át borítják főként Szibériában, Kanadában és Alaszkában. Ezeken a hatalmas, zord és lényegében lakatlan területeken a talaj sosem olvad fel, leszámítva egy vékony felszíni réteget, ami nyaranta felolvadva óriási mocsárvilággá változtatja az északi vidékeket.

A klímaváltozás miatt azonban a permafroszt területek délről haladva lassan elkezdtek felengedni. A probléma az, hogy a kiolvadó, mocsaras talajban rengeteg metán halmozódott fel sok tízezer év alatt, ami a jég felolvadásával a légkörbe kerül. A metán (vagyis a földgáz) viszont az egyik legerősebb üvegházhatású gáz, 25-ször erősebben melegíti a légkört, mint a szén-dioxid.

Kép: WWFKép: WWFA legnagyobb veszély, hogy a metán felszabadulása tovább gyorsítja a permafroszt olvadását, így a folyamat végképp elszabadul. Egyes becslések szerint a teljes fagyott metánmennyiség felszabadulása esetén akár 6 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet, ami már valóban katasztrofális következményekkel járna az egész Földön. A fagyott területekben rejlő veszély egy újabb példa, miért kell óvni a természeti rendszerek egyensúlyát.

Nézd meg a videót, melyben orosz fiatalok szórakoznak a felszíni jég alatt felgyűlő metánnal!

Kép: WWFKép: WWFÜtött a Föld Órája! Mostantól nem megy nélküled! Csatlakozz a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, a WWF Föld Órájához! Hívjuk fel együtt a figyelmet a globális éghajlatváltozásra és a túlfogyasztás problémájára! Regisztrálj a www.foldoraja.hu weboldalon, nyerj otthon-zöldítést, és kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én 20 óra 30 perckor!


Címkék: WWF, klímaváltozás, jégtakaró, jéghegy, jég
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: