Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A klímaváltozás névtelen áldozatai

A klímaváltozás névtelen áldozatai

Szerző: WWF | Publikálva: 2014. március 14. péntek, 10:39 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Fotó: WWFFotó: WWFTalán elsőre nem is gondolunk bele, de a vadon élő állatok táplálkozási, vonulási, párzási szokásai mind-mind nagyban függnek az éghajlattól és az időjárási körülményektől.

Az állatok tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, de nem olyan gyorsan, mint amilyen ütemben a klíma változik. A globális változás egyes kutatások szerint akár az állatfajok 30%-át is eltüntetheti a Földről.

A hüllők és a kétéltűek esetében például a környezet hőmérséklete határozza meg a kikelő utódok nemét. Ha a hőmérséklet tartósan megváltozik – például a klímaváltozás miatt – akkor az új generációban túlsúlyba kerül az egyik nem, ami nem túl biztató jövőképet vetít előre.

A klímaváltozás egyik ilyen korai áldozata a Costa Rica-i aranyvarangy is, amely a közelmúltban halt ki. Ez a faj Monteverde-hegyvidék köderdejében élt, és úgy szaporodott, hogy a nőstény a petéit kisebb pocsolyákba rakta le. A klímaváltozás ezt a területet sem kíméli, a nedves időszak egyre később kezdődik és rövidebb ideig tart, a csapadék mennyisége pedig csökkent az elmúlt években, így az ebihalak a pocsolyák kiszáradásáig már nem tudtak kifejlődni és sajnos elpusztultak. Velük együtt pedig eltűnt a faj is.

Ütött a Föld Órája! Mostantól nem megy nélküled! Csatlakozz a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, a WWF Föld Órájához! Hívjuk fel együtt a figyelmet a globális éghajlatváltozásra és a túlfogyasztás problémájára! Regisztrálj a www.foldoraja.hu weboldalon, nyerj otthon-zöldítést, és kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én 20 óra 30 perckor!
 


Címkék: WWF, klímaváltozás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?