Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Ki mint vet, úgy arat

Ki mint vet, úgy arat

Szerző: WWF | Publikálva: 2014. március 10. hétfő, 16:06 | Módosítva: több mint 4 éve

Kép: WWFKép: WWFAz emberiség olyannyira átalakítja természeti környezetünket, hogy a kutatók sokszor már külön földtörténeti időszakként kezelik a modern kort. De mennyire alakult át a Föld képe az elmúlt évezredekben?

Az emberiség természetátalakító tevékenysége a nagy öntöző birodalmak (Egyiptom, Mezopotámia) idején kezdődött. A sivatagos táj helyét termőföldek vették át, ezzel együtt megjelentek az első környezeti problémák, például a talajok leromlása. Az ókor végére Európa képe már teljesen megváltozott.

A ma ismert kopár, sziklás mediterrán táj nem a természetes folyamatok eredménye, hanem a római koré, amikor az erdőségek legnagyobb részét kivágták, az esők pedig hamar lemosták a hegyekről a talajt, így lehetetlenné téve a természetes növénytakaró regenerációját.

Kép: WWFKép: WWFAz emberiség terjeszkedésével párhuzamosan a természetes területek sorra mesterséges tájakká váltak. Napjainkra a Föld szárazföldi területeinek 37%-a mezőgazdasági művelés alatt áll, de a mérsékelt övben ez az arány jóval nagyobb. Mára eljutottuk oda, hogy a legértékesebb természeti területeket, például az esőerdőket áldozzuk fel a különböző nyersanyagok kitermelése vagy a nagyüzemi mezőgazdaság miatt, miközben hatékonyabb elosztással az érintetlen területek elherdálása nélkül is hozzájuthatnánk mindenhez.

Ütött a Föld Órája! Mostantól nem megy nélküled! Csatlakozz a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, a WWF Föld Órájához! Hívjuk fel együtt a figyelmet a globális éghajlatváltozásra és a túlfogyasztás problémájára! Regisztrálj a www.foldoraja.hu weboldalon, nyerj otthon-zöldítést, és kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én 20 óra 30 perckor!


Címkék: WWF, katasztrófa, föld órája, természet, esőerdő, pusztítás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: