Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Katasztrófa a tenger mélyén

Katasztrófa a tenger mélyén

Szerző: WWF | Publikálva: 2014. március 7. péntek, 11:44 | Módosítva: több mint 4 éve

Kép: WWFKép: WWFA klímaváltozás problémája a legtöbb ember számára ismert, ám az kevésbé, hogy a levegőbe kerülő szén-dioxid más negatív hatásokkal is jár.

Egyik ilyen probléma az óceánok elsavasodása. A szén-dioxid jól oldódik a vízben, a növekvő légköri koncentráció így a tengerekben oldott gáz mennyiségét is növeli. Csakhogy az így keletkező szénsav megváltoztatja az óceánok PH-értékét, a világtenger egyre savasabbá válik.

Kép: WWFKép: WWFEz egy nagyon lassú és kismértékű változás, de ahhoz éppen elég, hogy komoly gondokat okozzon az óceánok állatvilágában. A kagylók, a csigák vagy a korallok mészvázú állatok, testük szilárdságát a kalcium-karbonát, köznapi nevén a mészkő adja. A kalcium-karbonát viszont remekül oldódik savas közegben, így az állatoknak sokkal nehezebb felépíteniük és pótolniuk vázukat.

Az Antarktisz térségében találtak már olyan csigafajtákat, amik egyáltalán nem tudtak házat képezni maguk körül, így védtelenek maradtak környezettükkel szemben.

Kép: WWFKép: WWFSajnos a jelenkori környezetváltozás rengeteg hasonló járulékos hatással jár, melyek végső soron teljesen tönkretehetik bolygónk eltartóképességét. Ezek a hatások legtöbbször visszafordíthatatlanok, így csak úgy kerülhetjük el a katasztrófát, ha idejében cselekszünk.

Éppen ezért mostantól nem megy Nélküled! Ütött a Föld Órája! Csatlakozz a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, a WWF Föld Órájához! Regisztrálj a www.foldoraja.hu weboldalon, nyerj otthon-zöldítést, és kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 29-én 20 óra 30 perckor!


Címkék: WWF, katasztrófa, tenger, klímaváltozás, óceán
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: