Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Földrengés Nógrád megyében

Földrengés Nógrád megyében

Szerző: mikes | Publikálva: 2014. január 19. vasárnap, 08:30 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

2014. január 19-én 02:34-kor földrengés keletkezett a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében 6 km mélységben. A földmozgás mérete 4,4 volt a Richter-féle skálán. A rengést 02:48-kor egy 3,4-es utórengés követte.
 
A földrengéseket a lakosság érzékelte.  Az Obszervatóriumba beérkezett kérdőívek alapján épületkárok keletkeztek a következő településeken: Balassagyarmat, Bánk, Borsosberény, Csereháthaláp, Cserhátsurány, Érsekvadkert, Magyarnándor, Mátraverebély, Mohora, Nagyoroszi, Rimóc, Salgótarján, Tahitótfalu, Tolmács, Vác.
 
A rengés méretéből adódóan a következő hónapokban utórengésekre lehet számítani az epicentrum környezetében, ezek helye és mérete azonban sajnos nem jósolható meg. 
 
A térségben utoljára 2013. június 5-én keletkezett jelentősebb, 4,2-es magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében, melyet adataink szerint három érezhető utórengés követett. Ezek közül a legnagyobb magnitúdója elérte a 3,6-os értéket.
 
Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Címkék: földrengés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: