Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: elvonuló hidegfronti hatás

Orvosmeteorológia: elvonuló hidegfronti hatás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2014. január 15. szerda, 13:04 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

A Duna-Tisza közét és a Tiszántúl térségét borult, esős idő jellemzi, nyugat felől azonban már kezd felszakadozni a felhőzet. A keleti térségekben még érezhetőek a hidegfront hatásai.

A mai hidegfront mostanra már csak a Tiszántúl térségében okozhat felerősödő humánmeteorológiai panaszokat fejfájás, izomgörcsök, fáradékonyság formájában. A fokozott folyadékbevitel az enyhe fejfájásra kifejezetten jó hatással van, azonban arra figyeljünk, hogy ne vizet elvonó hatású folyadékokat fogyasszunk (ilyen pl. a kávé és a fekete tea)!

Holnap reggelre sokfelé válik ködössé a levegő. Napközben változóan felhős, és tartósan párás, borult tájak lehetnek, de fronthatás már nem várható. Közlekedésnél a lecsökkenő látástávolság és a nedves útburkolat miatt indokolt a lassabb vezetési tempó.

A szomorkás idő hatással lehet a hangulatunkra, kicsit nehezebben indulhat a nap, kedvetlenek lehetünk. Közérzetünk javításában a bevitt táplálék minősége is segítségünkre lehet. Bizonyítottan hangulatjavító hatással bírnak az omega-3 zsírsavat (lazac, lenmag, dió), a triptofánt (pulykahús, szója, tejtermékek, vörös húsok), és a B12-vitamint (tejtermékek, hús, hal) tartalmazó ételek.

Légszennyezettség tekintetében a jelenlegi helyzet nem rossz: bár a szálló por, és a nitrogén-dioxidok koncentrációja országszerte kissé emelkedettek, az ózon, a kén-dioxid, és a szén-monoxid szintjei minimálisak.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, nincs, hideg, fejfájás, légszennyezettség, közlekedés, eső, párásság, borult
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: