Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Jöhet a tél!

Jöhet a tél!

Szerző: mikes | Publikálva: 2014. január 7. kedd, 13:51 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Az elmúlt napok rekordmelege után egyre biztosabban látszódik, hogy a jövő héttől megérkezhet az igazi tél.

És miért volt ennyire meleg? Télen az északi féltekén általában Szibéria és Kanada felett helyezkedik el egy-egy sarkvidéki hideg levegőt tartalmazó hidegmag. Idén a Kanada feletti eddig jóval erősebb volt a Szibériainál - ezért fordulhatott elő Észak-Amerikában a rendkívüli hideg, és többek között ezért is alakulhatott ki a decemberi három viharciklon Északnyugat-Európában. A következő napokban a Szibéria feletti hidegmag is erősödhet, ezzel együtt Skandinávia térsége felett anticiklon alakulhat ki, mely meggátolhatja a nyugat felől érkező enyhe levegőt szállító ciklonok mozgását a kontinens belseje felé; ezzel egyidőben utat engedhet az észak felől lezúduló hideg, sarkvidéki eredetű levegőnek. 

A hideg több hullámban érkezhet: az első hidegfront pénteken vonulhat át hazánk térsége felett, mely érezhető lehűlést még nem hoz, de a levegőt már kitisztíthatja. Vasárnap újabb hidegfront érheti el térségünket, viharos széllel, a hegyekben már hózáporokkal.

A folytatás egyre téliesebb lehet, a magasban a hőmérséklet az átlag körül alakulhat, míg talaj közelében az átlagosnál akár már hidegebb is lehet, éjjel-nappal fagyhat. Ilyen hőmérsékletek mellett a hulló csapadék halmazállapota már egyértelműen hó lesz.


Címkék: havazás, hideg, lehűlés, hidegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: