Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: meleg-, majd hidegfront

Orvosmeteorológia: meleg-, majd hidegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. december 9. hétfő, 11:56 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Erősen felhős, borult időnk van, és az erősödő nyugati, északnyugati szél egy melegfrontot sodor fölénk. Holnap fokozatosan csökken a felhőzet, és a melegfrontot hidegfront váltja fel.

A mai melegfrontot többfelé változatos halmazállapotú (szitálás, kisebb eső, havas eső, hószállingózás), de csak kis mennyiségű csapadék kíséri. A közlekedés során ez a kis mennyiség is nagyon veszélyes lehet, főleg nagy sebességnél: az útburkolat csúszóssá válik, és jelentősen megnő a féktávolság, vezessünk az átlagosnál lassabban!

A hideg levegő miatt védjük megfelelően az ízületeinket: öltözzünk rétegesen, mert ilyenkor könnyebben megfázhatnak még a nagyobb forgóízületek is.

Holnap fejfájással érzékelhetjük meg a frontátvonulást. Néhány természetes tipp a fájdalom enyhítésére, elmulasztására: borsmentaolaj halántékba való masszírozása, oregánó vagy citromfűtea, magnéziumbevitel, lábfürdő, fűzfakéregtea.

Északkelet felől erős lehűlés kezdődik, ami továbbra is a meleg, réteges öltözködést indokolja. A keleti szél megélénkülhet, ami nyugtalanságot, és közérzetromlást okozhat.

Levegőszennyezettség tekintetében jelenleg országszerte igen jó a helyzet, hiszen az elmúlt napok erős légmozgása kisöpörte a szennyezőanyagokat a Kárpát-medence területéről.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hidegfront, melegfront, frontátvonulás, fejfájás, közlekedés, levegőminőség
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?