Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A fehér karácsony esélye 2013. (1.rész)

A fehér karácsony esélye 2013. (1.rész)

Szerző: mikes | Publikálva: 2013. december 8. vasárnap, 16:51 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Igaz még több, mint kettő hét van karácsonyig; de annyira nagy az érdeklődés, hogy igyekszünk már most vázolni az esélyeket.

A hóborítottságot vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a tavalyi évhez képest Európában kisebb a hó kiterjedése. Ha az északi tengerek jégborítottságát nézzük, elég kecsegtető a helyzet a fehér karácsonyban reménykedőknek, a tavalyi évnél nagyobb a jégborítottság, és közelít a sokéves átlag felé. Azaz minden esély megvan arra, hogy a tél folyamán az északon felgyülemlett hideg, fagyos levegő elárassza Európát, így hazánk térségét. Már csak az a kérdés, hogy karácsonyra kialakul-e olyan időjárási helyzet, ami ezt lehetővé teszi.

Az enseble futtatást megfigyelve láthatjuk, hogy a következő napokban anticiklon határozza meg hazánk térségének időjárását, és ez a helyzet várhatóan kb. december 20-áig kitart. A magas nyomású időjárási helyzetben tartósan borongós, ködös, hideg légpárnás idő valószínű, komoly havazás nélkül, de fagyos idővel.

Változás a diagram szerint éppen karácsony előtt lehet (amit egyébként a sokéves statisztikák is alátámasztanak) azonban vegyük figyelembe, hogy az idő előrehaladtával a különböző tagok már egyre nagyobb szórást mutatnak..

veszélytérképünkön minden nap jelezzük a fehér Karácsony esélyét, ezt most csupán 30-50%-ra számoljuk. Érdemes minden nap rápillantani. És persze az előrejelzésünkre is! Friss összegfoglalással pedig itt fogunk jelentkezni.

Kellemes készülődést kívánunk!


Címkék: karácsony, , havazás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?