Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: erős hidegfront érkezett

Orvosmeteorológia: erős hidegfront érkezett

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. december 6. péntek, 12:51 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Kép: Mayer ÁdámKép: Mayer ÁdámMikulás napján, ahogy korábbi cikkünkben már olvashattátok, erős hidegfront érkezik, viharos széllel.

Ma északnyugat felől markáns hidegfront érte el hazánk térségét. A hidegfronttal mindig görcsös tünetek felerősödése jár együtt, így gyakoribbá válhatnak az izomgörcsök, a hasfájás, és az erős fejfájás. Kismamáknál a szülések beindulásának esélye nagyobb, és a statisztikák szerint a koraszülések száma is emelkedhet. Általánosságban a görcsök ellen hatásos ellenszer a magnézium (akár pezsgőtabletta, akár magas magnéziumtartalmú ételek formájában). A fejfájást gyógytea enyhítheti, kerüljük viszont a felpörgető, vérnyomást emelő ételeket és italokat (pl. fűszeres ételek, erős kávé, energiaital).

Eleinte északon többfelé, majd elszórtan várható zápor, hózápor, hózivatar, jégdara, ami hirtelen csúszóssá teszi az útburkolatokat, vezessünk körültekintően!

Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, főleg a Dunántúlon és a középső tájakon viharossá fokozódik: 90-110km/h-s lökések is lehetnek. Az erős szél nyugtalanságot, ingerlékenységet eredményezhet egyeseknél, és a közlekedésnél is zavaró tényező lehet.

Holnap is marad a többfelé viharos szél. A vonuló felhőzetből főleg az ország középső sávjában alakulnak ki hózáporok, havas eső záporok. A hidegfront hatása még mindig érezhető lesz, de már csak enyhébb formában.

Vasárnap borongós idő mellett eleinte gyenge havazás, ónos eső, majd szitálás, kisebb eső alakul majd ki. A szél nyugatira, délnyugatira fordul és kissé mérséklődik. A hidegfront gyenge melegfrontra vált át, ami enyhe vérnyomásingadozásokat eredményezhet.

A levegő minősége az erős szél miatt javul, ugyanis a markáns légmozgás kisöpri a felgyülemlett szennyezőanyagokat.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, erős, hidegfront, szél, viharos
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: