Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: kettős, majd melegfront

Orvosmeteorológia: kettős, majd melegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. november 27. szerda, 12:53 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Az ország északi régiójában napos, a délin pedig borongós időnk lesz hószállingózással, kisebb havazással. Kettős fronthatás terheli a szervezetünket. Holnap a fagyos reggelt hideg nappal, este pedig vegyes halmazállapotú csapadék követi. Melegfrontra számítsunk.

A mai kettős fronthatást mindkét frontra érzékenyek megérezhetik. A gyakori frontátvonulások miatt mindenkinél felerősödhet a fejfájás, ólmos álmosságot is érezhetünk. Immunrendszerünk megerősítése segíthet abban, hogy a frontok okozta hatásokat kivédjük: erre jó módszer, ha vitaminkúrába kezdünk. A nagy nátha- és influenzaszezon még nem kezdődött el, érdemes mostanában feltölteni a vitaminraktárakat!

Holnap melegfront érkezik, de az elnevezés ne tévesszen meg senkit: a front nem hoz felmelegedést! Sőt, reggel fagyni fog, estétől pedig többfelé változatos halmazállapotú csapadék eshet (havas eső, ónos eső, hó). Kisebb mértékű vérnyomásingadozás fordulhat elő, erre a szívelégtelenségben, és különböző keringési betegségben szenvedő emberek esetében figyeljünk oda. Ők kerüljék a fizikailag megterhelő munkát, és a vérnyomásemelő ételek és italok fogyasztását!

A levegő minősége többnyire országszerte jó. A szálló por mennyisége csak Kazincbarcika és Salgótarján térségében, a nitrogén-dioxid szintje pedig a Duna-Tisza közében emelkedett kissé. Egészségügyi kockázatot egyik sem okoz.

Az erős szél és a viharos lökések lecsillapodtak, így ez már nem okoz közlekedésnél kockázatot. Ügyeljünk azonban arra, hogy reggel a lefagyott utakon, továbbá a csapadékos területeken erősen megnő a féktávolság! A frontérzékeny sofőrök erős fejfájás, szédülés, vagy koncentrációzavar esetén lehetőleg ne üljenek a volán mögé.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, kettős, meleg, közlekedés, levegőminőség
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: