Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: erős hidegfront érkezett

Orvosmeteorológia: erős hidegfront érkezett

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. november 25. hétfő, 15:16 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Kép: Lukács ZoltánKép: Lukács ZoltánMarkáns hidegfront alakítja ma időjárásunkat, mely viharos szelet, és a hegyekben több centis, megmaradó hóréteget eredményez. Holnap marad a hidegfronti hatás, és az erős szél.

Igen erős hidegfront érkezett ma reggel hazánkba. A hirtelen változás súlyosan megterhelheti a frontérzékenyek szervezetét, de még az egészséges emberekre is hatással lehet. A humánmeteorológiai tüneteken kívül a kellemetlen időjárási elemekkel (viharos szél, hideg levegő, csapadék) is meg kell küzdenünk a napokban.

Ez utóbbi jelenséget könnyen kivédhetjük réteges öltözködéssel. Ha eddig nem tettük, vegyük elő a sapka-sál-kesztyű kombót a szekrényből! Az egészséges szervezetnek ilyenkor mindössze némi vitaminutánpótlásra van szüksége az esetleges megfázás és a vírusok elkerülése érdekében. C-vitaminból naponta többször érdemes kis adagot (reggel, este 100-200 mg-ot) bevenni. Egyszerre több száz, vagy több ezer mg bevétele felesleges, hiszen nagyrésze felhasználás nélkül kiürül a szervezetből.

A frontérzékenyeknek ennél kicsit nehezebb dolguk van: görcsös fájdalmak, fáradékonyság, erős fejfájás, vagy vérnyomásproblémák egyaránt jelentkezhetnek. Különösképp a hidegfrontra érzékeny sofőrök legyenek figyelmesek, ugyanis kábultság, vagy hirtelen szédülés is felléphet. Az időjárási viszonyok amúgy is megnehezítik a közlekedők dolgát: számítsunk erős oldalszélre, viharos széllökésekre, csúszós, vizes útburkolatra!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hidegfront, markáns, hideg, görcs, tünet, közlekedés, , havazás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: