Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Közeleg a tél!

Közeleg a tél!

Szerző: mikes | Publikálva: 2013. november 20. szerda, 14:00 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Jelentős változás előtt áll időjárásunk: hétfőn várhatóan beköszönt a tél!

A hétvégén tovább erősödik és Nagy-Britannia térsége fölé húzódik a jelenleg az Atlanti-óceánon elhelyezkedő anticiklon. Közben a Földközi-tenger térségében mediterrán ciklon mozog majd ÉK, azaz hazánk felé. Ebben a klasszikus helyzetben az anticiklon peremén megkezdődhet az északi hideg levegő lezúdulása, mely véget vet az őszi időnek.

Vasárnap az említett mediterrán ciklon sokfelé okozhat kiadós mennyiségű esőt, majd hétfőn az egyre erősebb, viharossá fokozódó széllel jó 10 fokkal hidegebb levegő áraszthatja el a Kárpát-medence térségét, így az esőt havazás, hózáporok válthatják fel - de síkvidéken tartósan megmaradó hó még nem valószínű. A jelenlegi számítások szerint hétfőn napközben semennyit nem emelkedik majd a hőmérséklet, délután is csak +3 fok körüli értékeket mérhetünk, mely fagyosnak tűnik majd a 70-90km/h-s északi szélben.

A folytatás is téli időt ígér, a délutáni órák hőmérséklete általában csak +5 fok körül alakul. Az éjszakai lehűlés is erősödik, néhol kemény fagyok (-5, -10 fok) is előfordulnak.

Az autósoknak már csak néhány napjuk maradt arra, hogy megfelelően felkészítsék a járműveket: szükséges a +7 fok alatt rugalmasságukat és tapadó-képességüket elvesztő nyári gumik, és az ablakmosó folyadékok lecserélése, illetve nem árt megvizsgáltatni a fékberendezést is.

Jön a tél, készüljünk fel rá!


Címkék: havas eső, tél, lehűlés, hózápor, hidegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?