Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: borús idő, hidegfront

Orvosmeteorológia: borús idő, hidegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. november 11. hétfő, 12:28 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Kép: Harmath Beáta, SzentendreKép: Harmath Beáta, SzentendreMa esős, borongós idő kíséri napunkat egy hidegfront kíséretében. A szél megerősödik, és a továbbiakban lehűlés várható. A szürke időjárás könnyen nyomot hagyhat a hangulatunkon, de miért van ez így?

Az őszi, téli időszakra jellemző vastag felhőzetnek érezhető élettani hatásai is vannak, főleg akkor, ha ez a helyzet több napon keresztül fennáll.

De miért érint a napsütés hiánya minket ilyen érzékenyen? Íme a válasz: a nappali fényt, illetve a szembe jutó napfény sugárzásának intenzitását a szem mögött meghúzódó sejtek érzékelik, amik egymáshoz kapcsolódó idegpályákon keresztül váltják ki, hogy a tobozmirigyünk melatonin hormont juttasson a szervezetünkbe. Ez az anyag fordítottan aránylik a fénymennyiséghez, azaz minél sötétebb van, annál több termelődik, és fordítva.

A melatonintermelés csak viszonylag nagy fényerősség fölött áll le. A sötét miatt szinte csak éjszaka termelődik, és ezzel a melatonin az alvást szabályozza (ezért van szükségünk alváskor sötétre, de legalább félhomályra). A melatonint az "alvás hormonja"-ként is szokták emlegetni.

Ha kevés fény ér minket napközben, akkor nappal is megmarad a melatonintermelés, ami fáradtságérzetet és rossz hangulatot okoz. Ezért van az, hogy nyáron a napsütésben jobb a hangulatunk, mert a hormon termelése teljesen leáll. Ebbe a folyamatba nem érdemes radikálisan beleszólni: próbáljuk természetes módon javítani a hangulatunkat (illóolajok, relaxálás, hangulatjavító ételek, zene)!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melatonin, hormon, tanács, hidegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?