Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: A hulló csapadékfajták

Lexikon: A hulló csapadékfajták

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 21. péntek, 09:00 | Módosítva: több mint 6 éve

Hullanak az esőcseppek...Hullanak az esőcseppek...Mai lexikonos cikkünkben felfedezést teszünk a hulló csapadékfajták földjén. Megtudjuk, hogy mi a különbség az eső és a záporeső, a hódara és a jégdara között, fény derül arra is, hogy a zivatart nem mindig kíséri eső...

Folyékony csapadékfajták:

Szitálás, ködszitálás: Kis intenzitással, sűrűn hulló csapadékelemek, a cseppek átmérője 0,5 mm alatti.

Eső: Folyékony halmazállapotban, 0°C felett hulló csapadék. Nagyobb cseppek, mérsékelt intenzitással, időben tartósan hullik. A cseppek átmérője 0,5 mm feletti. Leggyakrabban az esőrétegfelhőből (nimbostratus) esik. A melegfrontok rendszerint tartósabb, országos esőt okoznak.

Záporeső: Konvektív, tehát erős feláramlással keletkező csapadékforma. Nagyobb intenzitású, mint az eső és egy adott földrajzi helyen rövidebb ideig tart, ami általában a csapadékzóna gyorsabb mozgásának köszönhető. Fejlettebb gomolyfelhőből (cumulus), tornyos gomolyfelhőből, zivatarfelhőből (cumulonimbus).Felhőszakadás után...Felhőszakadás után...

Zivatar: Elektromos kisüléseket tartalmazó konvektív felhő, tehát villámlás, mennydörgés tapasztalható. Nem feltétlenül jár csapadékkal (száraz zivatar). A csapadék intenzitása erős lehet (felhőszakadás), viharos széllel, és akár jégesővel is járhat. Kialakulhat nyári napokon az erős hő, és az emelt konvekció hatására (hőzivatar).

Ónoseső: A talaj fölött pár száz méter vastag hideg levegő, fölötte meleg levegő található, majd folyékony csapadék kezd esni, a hideg levegőben túlhűl és a talajnak ütközve megfagy. A Kárpát-medencében gyakran kialakuló hidegpárna helyzetben jellemző csapadék, amikor délnyugat felől meleg áramlás alakul ki a hidegpárna felett, és ebben az áramlásban csapadékzóna érkezik fölénk.

Szilárd csapadékfajták:

Havazás: Tisztán jégkristályokból álló csapadék. Ha a hőmérséklet eléri a fagypontot, a máskor eső formájában érkező csapadék hóként hullik le a felhőkből. A legkiadósabb havazások felsikló frontok idején fordulnak elő. Magyarországon leginkább a mediterrán ciklonok okozhatnak országos, kiadós havazást. Északi irányítású helyzetben a tavaszi záporok is gyakran átmehetnek havazásba. Kiterjedt hómezők felett a levegő csak igen nehezen melegszik fel, mert a hó párolgása sok energiát emészt fel.

Hózápor: Konvektív jellegű csapadék, a havazás és HófúvásHófúvászáporeső tulajdonságai együtt jelennek meg.

Hózivatar: Ha a hózápor villámlással és mennydörgéssel jár együtt.

Hószállingózás: A szitálás tulajdonságai jellemzők rá, nagyobb hótakaró is kialakulhat.

Hófúvás: Havazáskor, illetve az után alakul ki, amikor az erős szél a friss havat felkapja és hóakadályokat épít. A közlekedést megnehezíti, mivel a megtisztított utakra újra és újra visszahordja a havat. Méteres hótorlaszok alakulhatnak ki.

Havas eső: Esőcseppek, hókristályok, valamint az olvadó hókristályok keveréke.

Fagyott eső - Graupel: Néhány mm-es átlátszatlan jéggömbök hullanak, mert az esőcseppek útközben megfagytak.

Hódara: Jellemzői az átlátszatlan tömör szemcsék, melyek gömb vagy kúp alakúak.HódaraHódara

Jégdara: Átlátszó, gömb alakú csapadék, átmérője kisebb, mint 5mm.

Jégeső: Golyó, tojás, vagy körte alakú jégdarabok, melyek főleg zivatar idején nagy számban hullanak az égből. Átmérője 5-50mm között változik. Amikor a zivatar közelebb ér, a felhők felső pereme foszladozni kezd, ami erős felfelé irányuló mozgásra és az ezzel járó jegesedésre utal. A felhőben képződött nagy súlyú jégdarabok legyőzik a feláramló levegő felhajtóerejét, és szilárd állapotban csapódnak a földre. A jégeső komoly károkat okozhat a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken, épületekben, járművekben.

Jégtű: könnyű, igen kicsi jégkristályok.


Címkék: zápor, zivatar, hózápor, havazás, csapadék, havas eső, , lexikon
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?