Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: erős hidegfronti hatások

Orvosmeteorológia: erős hidegfronti hatások

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. október 16. szerda, 11:38 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Kép: Harmath BeátaKép: Harmath BeátaMa borongós, esős, szeles, igen kellemetlen őszi időjárásunk van. Mindezt alacsony hőmérséklet, és hidegfront kíséri. Holnap már jobb helyzetre számíthatunk: enyhül a hidegfront, és napközben csökkenő felhőzetre, szárazabb, és kissé melegebb időre van kilátás. A szél erős marad.

A mai hidegfront elég szomorkás, rideg időjárást eredményezett. A legnehezebb dolga most azoknak van, akik a szabadban dolgoznak, hiszen az erős szél és a hideg záporeső komolyan megnehezíti a kültéri fizikai munkavégzést. Öltözködjünk rétegesen, ügyelve arra, hogy az általában szabadon maradó bőrfelületeket (nyak, kézfej) is védjük!

A hidegfrontra érzékenyek görcsös tünetek felerősödését, illetve erős fejfájást tapasztalhatnak. Ha nem válnak rendellenesen erőssé ezek a tünetek, akkor egy bögre forró gyógynövénytea (pl. kamilla-, borsmenta-, vagy gyömbértea) segít helyrehozni a fronthatás okozta kellemetlen tüneteket.

Az említetteken kívül mindenkinél előfordulhat általános rosszkedv, lehangoltság, ami miatt csökkenhet a teljesítőképeségünk, és az átlagosnál türelmetlenebbek lehetünk. Ennek ellenére ne hagyjuk, hogy az időjárás ennyire meghatározza a hangulatunkat!

Az étrendünket gazdagítsuk nagy magnéziumtartalmú ételekkel, mert ezzel fokozzuk szervezete szerotonin-termelését. A szerotonin boldogsághormonként is ismert, és valóban képes boldoggá és vidámabbá tenni. Rengeteg magnézium található a mandulában, a kesudióban, a spenótban, a borsóban, a lencsében, a babfélékben, a barna rizsben, és a héjában sült burgonyában. Egy banán is javíthat a kedélyállapoton magas magnéziumtartalmának köszönhetően, ám ne feledjük, hogy szénhidrátban is igen gazdag, ezért némi hízlaló hatása is van.

Az utakon erősen lecsökken a látástávolság a szél és a záporeső kettőssége miatt. Az utak csúszósakká válnak, megnövekedik a féktávolság. Vezessünk lassabban!


Címkék: hangulatjavítás, hangulat, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hidegfront, eső, zápor, hideg, közlekedés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: