Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: melegfronti hatás

Orvosmeteorológia: melegfronti hatás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. október 9. szerda, 12:55 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Ma többnyire erősen felhős, vagy borult égbolt van felettünk, többfelé várható eső, záporeső, és megélénkül a délkeleti szél. Holnap eleinte borús idő várható újabb esőkkel, majd napközben átmenetileg felhőszakadozik a felhőzet. Este szórványosan lehet zápor. Mindkét nap melegfronti hatások érvényesülnek.

Ha ma valaki az átlagosnál levertebbnek, rosszkedvűbbnek, vagy álmosabbnak érzi magát, az nagy valószínűséggel a mai melegfront miatt lehet. Felerősödhetnek a depresszív tünetek, és bágyadtság, tompaság kísérheti a napunkat. Szerencsére sok természetes közérzetjavító módszerhez folyamodhatunk: nagyon jó hatással van ilyenkor a szervezetre a testmozgás, főleg a hosszabban tartó kardio edzések.

Ezen felül a zsírszegény tejtermékek, a zabfélék, a banán és az aszalt datolya kiváló triptofán-források. Ennek a vegyületnek kiemelt szerepe van a hangulat alakulásában, alacsony szintje bizonyítottan összefügg a negatív hangulattal. Fogyasszunk az átlagosnál több omega-3 zsírsavban gazdag ételt, ez a tengeri halakban, a lenmagban, és az olajos magvakban található meg.

A melegfront hatásai holnap is folytatódnak, a mainál enyhébb formában.

A levegő minősége országszerte rosszabbodik, amit tovább fokoz a borult ég és a jellemzően szélcsendes idő. Főleg a szálló por, a nitrogén-oxidok, és az ózon koncentrációja emelkedett az elmúlt napokban. Ha hosszabban tartózkodunk a szabadban, lehetőség szerint kerüljük a forgalmas csomópontokat, és sportoláshoz inkább a külterületeket válasszuk.

Közlekedésnél a melegfrontra érzékeny sofőröknél jelentkezhetnek vezetést negatívan befolyásoló tényezők: nőhet a reakcióidő, és türelmetlenebbek lehetünk. Vezessünk ilyenkor körültekintőbben, óvatosabban!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, közlekedés, hangulat, közérzet, levegőminőség
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: