Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: melegfront és bágyadtság

Orvosmeteorológia: melegfront és bágyadtság

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. szeptember 30. hétfő, 12:32 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

Hétfőn az ország nagy részén erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és az északkeleti tájak kivételével sokfelé várható eső. Kedden fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen süt ki a nap. A mai gyenge melegfront holnap hidegfrontba vált át.

Ma egész nap egy kelet felől érkező melegfront hatásait érezhetjük. Ez többféle módon nyilvánulhat meg: romolhat a közérzet, az átlagosnál fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, ami megnehezítheti a koncentrálást. Ez ellen érdemes kicsit több szünetet beiktatni a munkába, főleg azoknál, akik egész nap képernyő előtt dolgoznak. Jót tehet egy alapos nyújtózkodás, az elgémberedett izmok és a gerinc átmozgatása, vagy a friss, hideg levegő. Kerüljük a kávét és az energiaitalokat, mert ezek csak rövid távon élénkítenek, emellett számos rossz hatásuk van: hirtelen megemelik a vérnyomást, erős szívdobogást okoznak, és vízelvonó hatásuk is van, ezért a napi folyadékfogyasztásba nem szabad beleszámolni. Helyettesítsük ezeket gyömbérteával, rooibos teával, vagy magas kakaótartalmú étcsokoládéval, amik keringési rendszerre való káros hatás nélkül élénkítenek.

A napokban élénkülő szél néhányaknál ízületi problémákat okozhat. Figyeljünk oda arra, hogy a forgóízületeket,  a nőknél pedig főleg a derekat melegen tartsuk!

Kedden nyugat felől hidegfront érkezik, és inkább görcsös tünetek jelentkezhetnek. Sportolás közben gyakrabban jelentkezhet izomgörcs, így mozgás előtt és után is jó alaposan nyújtsunk, és ne feledkezzünk el a bemelegítésről sem! Hangulatunkat ronthatja az őszies, borongós idő, amit ellensúlyozhatunk gyógyfürdővel, vagy aromaterápiával.

Közlekedés közben a mai melegfront ronthatja a reakcióidőt, ezért vezessünk körültekintően!


Címkék: hangulatjavítás, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás, közérzet, görcs
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: