Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Óránként 100 hullócsillag!

Óránként 100 hullócsillag!

Szerző: mikes | Publikálva: 2013. augusztus 11. vasárnap, 14:24 | Módosítva: több mint 5 éve

Idén az előrejelzések szerint 12-én hajnalban jelentkezik legintenzívebben a Perseidák néven ismert meteorraj, a belőle származó meteorjelenségeket a népnyelv Szent Lőrinc könnyeinek nevezi.

A meteoritok, amelyek légkörünkben elégve meteorjelenséget okoznak, a 109P/Swift-Tuttle üstökösből szakadtak ki. Ez az égitest 130 éves keringésidővel rendelkezik, és 1992-ben járt legutóbb a Nap közelében. Érdekes, hogy a meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel, a törmelékfelhő kicsiny porszemeinek átlagsebessége 59 km/s. A raj akár 60-100 meteort is adhat óránként, és idén a Hold sem fog zavarni: keskeny sarlója a teljes sötétség beálltakor lenyugszik. A meteorok megfigyelése hajnalban a legeredményesebb, ekkor a radiáns magasan jár a horizont felett. 

Legcélszerűbb aug. 12-én (vagyis 11-éről 12-ére virradó hajnalban) megfigyelni őket, hiszen idén ekkorra jósolják a maximumot. A raj aktivitása ugyanakkor elég kiszámíthatatlan, ezért érdemes 10/11-én és 12/13-án, valamint 13/14-én is kimenni az ég alá, mert korai, vagy késői, előrejelezhetetlen másodmaximumok jelentkezhetnek. A megfigyelést célszerű minél sötétebb égen, a városoktól távolabb végezni, olyan helyen, ahol a lehető legjobb körpanoráma tárul elénk. Egy vidéki lankás, fűvel benőtt dombtető kitűnően megfelel céljainknak.

Forrás: mcse.hu


Címkék: csillagászat, hullócsillag
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?