Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Tornádó Érpatakon (frissítve!)

Tornádó Érpatakon (frissítve!)

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. május 3. kedd, 19:48 | Módosítva: több mint 7 éve

a tornádó...a tornádó...2011. április 30-án 14 óra 40 perc körül ért földet Érpatakon az idei év első tornádója, melyet Nyitrai Angélának és Császár Norbertnek sikerült megörökítenie. Angéla és Norbert beszámolója a jelenségről, és a videok, itt a Köpönyeg Híresőjében!

Múlt héten szombaton sikerült Császár Norbertnek videora vennie Magyarország idei első igazi tornádóját. A mobiltelefonnal készített felvételen jól látszódik, hogy a jelenség nagyjából 1 km-re lehetett készítőjétől, és az is, hogy óriási törmeléket emelt a magasba.

Norbert így emlékszik vissza a történtekre: "A tuba viszonylag gyorsan földet ért, a tornádó gyorsan kialakult. Sajnos a bozótos miatt nem látszik az alja, én meg nem tudtam közelebb menni, de mintegy 1,5 km-re lehetett szántóföldön.

Közelített, de a sebessége elhanyagolható volt, két percig tartott, de kellő riadalmat keltett a társaságban, aminek az is folyománya hogy csak én voltam képes rögzíteni (pedig mindenkinél volt mobil és/vagy fényképezőgép).

Ja, és nagyon jók voltak a fényviszonyok mivel felettünk sütött a nap, amolyan vihar előtti stílusban... :):)"

Érpatak Érpatak Angéla is megőrizte hidegvérét, és sikerült mobillal rögzítenie a nem mindennapi időjárási jelenséget, melyet a Köpönyeg.hu facebook oldalára fel is töltött.

Ő így írta le az eseményeket: "Bár én nem voltam olyan közel hozzá mint Norbert, így is gyönyörű látvány volt. Sosem láttam még ilyet. Remélem még fogok, persze csak ilyen gyengécskét, olyannal már nem szemeznék ami elviheti a házat. :))"

Visszakerestük az Országos Meterológiai Szolgálat archívumában a szombati radarképeket. A felvételen jól látszódik egy bordó pont Érpatak térségében - azaz a radarképen is kivehető volt a heves cella.

A tornádó pusztító erejű forgószél, mely a földfelszínnel érintkezik, és amelynek forgási sebessége akár az 500km/h-t is elérheti. A földfelszínt el nem érő tölcsért tubának hívjuk.

Angélának és Norbertnek köszönjük a videokat és az információkat, a jövőben is izgalmas viharvadászatot kívánunk!

 


Címkék: tornádó, vihar, szél, zivatar
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?