Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Árvíz a Dunán

Árvíz a Dunán

Szerző: mikes | Publikálva: 2013. június 3. hétfő, 13:37 | Módosítva: több mint 5 éve

Kép: yahooKép: yahooKeddre derül ki, milyen vízállás várható Magyarországon. Nyugati szomszédainknál már katasztrófahelyzet van!

A legfrissebb hírek szerint a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon, 12 métert is meghaladó vízszinttel tetőzik a németországi Passaunál, ezt követően lehet csak  pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délben honlapján.

A legutóbbi számítások szerint a Duna Budapestnél megközelíti, de nem éri majd el az eddig mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet. Az állami védvonalakon a vízügy, a folyó fővárosi szakaszán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a védekezéshez szükséges előkészületeket, erőket és eszközöket csoportosítottak át a legkritikusabb pontokra.

Az OKF szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezés során. A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

Szükségállapot van érvényben Csehországban, a hosszan tartő, kiadós esőzések miatt gyorsan emelkedő vízszint miatt. Prágában a Moldva-partján mobil gátakat építenek. A Moldva vízhozama reggeltől kora délutánig megduplázódott, és a vízszint folyamatosan emelkedik. Eddig legalább három halott van, hárman eltűntek.

Számos folyó kilépett a medréből Németország déli és keleti részén is a hetek óta tartó esőzések következtében. A Duna vasárnap délelőtt több utcát elárasztott Passauban. A városban katasztrófariadót rendeltek el. Szászországban is több folyó árad. Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott.

 


Címkék: katasztrófa, árvíz
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?