Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Az ensemble időjárás-előrejelzés

Lexikon: Az ensemble időjárás-előrejelzés

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. április 26. kedd, 14:29 | Módosítva: több mint 7 éve

a fáklya...a fáklya...Most pedig jöjjön a Köpönyegesek körében is igen népszerű fáklya diagram - és ami mögötte van:

A XX. század elején a légköri dinamika ismereteinek bővülésével lehetővé vált a numerikus (más néven számszerű) időjárás-előrejelzés.
A napjainkban használatos időjárási modellek kialakulásának fontos mérföldkövei a következők voltak:
•    1922-ben Lewis Fry Richardson kiadta az "Időjárás-előrejelzés számszerű eljárásokkal" című művét;
•    Vilhelm Bjerknes meteorológuscsapata elkészítette azt a modellt, amely a ciklonok életútját: létrejöttét, erősödését és hanyatlását mutatja be;
•    az 1950-es években a számítógépek fejlődésével elterjedt az időjárási adatok számítógépes feldolgozása, majd a '60-as években Edward Lorenz kidolgozta a káoszelmélet alapját.

kicsi a bizonytalanság az előrejelzésbenkicsi a bizonytalanság az előrejelzésben

E mozzanatok tették lehetővé a nagyobb előrejelző központokban készített jelenlegi globális időjárás-előrejelzést.
Napjainkban a korszerű időjárás előrejelzés nehezen képzelhető el numerikus időjárás-előrejelzési modellek használata nélkül. Ezek matematikai elvek alapján, fizikai törvényszerűségek útján határozzák meg a légkör későbbi lehetséges állapotait.

Azonban a numerikus előrejelzés igen érzékeny a kezdeti feltételekre, a kiinduló adatok pontosságára, melynek oka a légkör kaotikus viselkedése. Egészen pici eltérés a kezdeti feltételekben igen nagy eltérést mutathat néhány órás előrejelzés után, a kezdeti pontatlanságok felnagyítódnak. Mivel a kezdeti feltételek még elvben sem határozhatók meg teljes pontossággal, egy determinisztikus modell előrejelzés, amely egyetlen kezdeti feltételből indul ki, hibával fog rendelkezni.

Az ensemble módszert (melyet sokaság módszernek is nevezünk) abból a célból fejlesztették ki, hogy az előrejelzés mellett meg lehessen mondani, egy adott esemény nagy a bizonytalanságnagy a bizonytalanságbekövetkezésének valószínűségét is. A lényege, hogy nem egyetlen kezdeti körülményből indulunk ki, hanem a kezdeti feltételek, körülmények egy halmazából (amelynek mindegyik eleme a légkör egyformán lehetséges állapotát tükrözik).

A szokásos, a kiinduló állapotként rendelkezésre álló adatokat felhasználó futtatáson (kontroll-futás, kék színű vonal a fáklyán) kívül a többi kiindulási feltétel mindegyikéből futtatunk egy előrejelzést. Ezáltal több, egymáshoz „közeli” kezdeti feltételből kiinduló előrejelzést kapunk, amely információt szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az adott időjárási helyzet milyen valószínűséggel fog bekövetkezni, azáltal, hogy az előrejelzési ensemble-ból hány tag jelezte előre ezt az eseményt.

Mivel az együttes-előrejelzés tagjai egyformán lehetséges előrejelzéseket adnak, e prognózisokból valószínűségi információ nyerhető. Az adott (a módszer által előrejelzett) nagy a bizonytalanságnagy a bizonytalanságidőjárási helyzet valószínűségi értékeit a prognosztizált eredmények együttesének szórása adja, a nagyobb szórás nagyobb bizonytalanságra utal.

A bizonytalanság grafikus jellemzésének eszköze a Köpönyeg.hu-n is oly népszerű úgynevezett fáklya-és spagetti-diagram.

A fáklya-diagramon egy előrejelzett adat megadott földrajzi helyre vonatkozó értékének időbeli változását jelenítjük meg az együttes összes tagját (sok színes vonal) felhasználva.

Minél szerteágazóbb a fáklya az adott időpontban, annál bizonytalanabb az erre az időpontra vonatkozó prognózis.

 
A spagetti-diagram lényege az, a különböző futásokat egy kicsi a bizonytalanságkicsi a bizonytalanságszinten vonalakkal ábrázoljuk.

 

Ha ezek a vonalak együtt futnak, az előrejelzés bizonytalansága kicsi, ha azonban a spagettik nagyon szerteágaznak: a bizonytalanság nagy.
 


 
Forrás:
www.epa.oszk.hu/00700/00775/00047/1336-1343.html
www.mindentudas.hu/vissy/20030505vissy34.html?pIdx=11


Címkék: lexikon, meteorológia, hőmérséklet, tudomány
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: