Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: zivataros idő és melegfront

Orvosmeteorológia: zivataros idő és melegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. május 2. csütörtök, 11:19 | Módosítva: több mint 5 éve

Keleten eleinte gyengén felhős lesz az ég, inkább csak az északi, északkeleti tájakon fordulhat elő helyi zápor, zivatar. Előbb melegfont jellegű hatásra számíthatunk, majd délután hidegfront érkezik.

A melegfront jellegű hatásokat a zivatarok előtti fülledt, páradús, meleg levegő miatt érezhetjük. Sokkal fáradékonyabbak lehetünk, és a teljesítőképesség is romlik. Gyorsan és az átlagnál több folyadékot és ásványi anyagokat veszítünk szervezetünkből, ezért kiemelten figyeljünk oda ezek pótlására! Folyadék utánpótlásánál részesítsük előnyben a vizet, ásványvizet, és a mentás, citrusos limonádékat! A cukros, koffein- és alkoholtartalmú italok kerülendőek.

Sokan fejfájással érzik meg a délutáni hidegfront érkezését. Ha módunkban áll, munka után kerüljük a hosszas képernyő előtti tartózkodást! Helyette relaxáljunk, pihenjünk a szabadban, . A fejfájást a mentás és a citromfüves illóolaj enyhíti.

Eleinte csak nyugaton, később délnyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar. Környezetükben a szél megerősödik, mely rengeteg pollent juttat a levegőbe, és a már benne lévőket erősen felkavarja. Fontos, hogy az allergiások ezen pár óra alatt ne menjenek szabadba, és ne is szellőztessenek!

Az allergiaszezon egyre több embert érint, a napokban kezdődik (és még hónapokig eltart) az egyik legelterjedtebb allergén növénycsoport, a pázsitfűfélék virágzási főszezonja. A platánra és a hársfára allergiások is készüljenek, ugyanis elkezdődött ezen növények virágporának terjedése is.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fülledt, zivatar, melegfront, pollen, allergia
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: