Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » 15 fokos lehűlés egy hét alatt!

15 fokos lehűlés egy hét alatt!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 19. szerda, 09:00 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

Főleg délen lehet komolyabb hóFőleg délen lehet komolyabb hóJelentős időjárás-változás előtt áll időjárásunk, az elmúlt napokban tapasztalt, márciusra emlékeztető tavaszias idő után a héten keményen visszatérhet a tél, délen több cm-es hó hullhat. Még ne tegyük el a szánkót...

A Brit-szigetek felett erősödő anticiklon (a cikk írásának időpontjában még csak 1035hpa) található, mely biztosítja a nyugat felől érkező nedves, enyhe légtömegek számára a blockingot, és utat enged az észak felől lezúduló hideg levegőnek. A fokozatosan délre terjeszkedő hideg a Földközi-tenger térségében ciklont generál (mediterrán ciklon), mely a következő napokban hazánk időjárását nagyban meghatározza.

Már ma megkezdődhet a változás, amikor is az egyre többfelé előforduló esőt észak felől havas eső, hó válthatja fel.  Csütörtökön az északnyugati tájak kivételével valószínű csapadék, mely a Dunántúlon havazás lehet, keletebbre még inkább a vegyes halmazállapot lesz jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke már csak 1 és 4 fok között alakulhat. Az erős északi szél tovább ronthatja hőérzetünket.

Végig átlag alatt...Végig átlag alatt...

A folytatás – mediterrán ciklon lévén – meglehetősen bizonytalan, a leginkább kedvelt időjárási modellek vizsgálata után megállapítható, hogy pénteken inkább a déli megyékben, szombaton szórványosan, de délkeleten többfelé lehet hóesés. Vasárnap az ETA és ETA2 modell többfelé, a GFS az ország délkeleti felére jelez havazást, az ECM pedig inkább hétfőre, keddre számol komolyabb hóeséssel. Izgalmas a helyzet, hiszen a tippjátékunkban pont azt kell megtippelni, hogy lesz-e országos havazás csütörtöktől keddig. A hőmérséklet tovább csökken, a hétvégén már többnyire fagypont alatt maradhatnak a csúcsértékek – a hétvégén pedig 13,6 fokos majdnem rekord meleg volt, ez 15 fokos lehűlés néhány nap alatt!

Tartósnak bizonyulhat a zimankó, igazi kemény tél várható, tovább erősödő éjszakai lehűléssel (nem lesznek ritkák a -15 fok körüli értékek) és nappal is fagyos levegővel. Brrr… (azért most is jól jönne egy forró, fahéjas tea…)             


Címkék: lehűlés, hideg, tippjáték, havazás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: