Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: a tavaszi fáradtságról

Orvosmeteorológia: a tavaszi fáradtságról

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 23. kedd, 11:13 | Módosítva: több mint 5 éve

Tudod mitől van a tavaszi fáradtság? Hogy hogyan alakul ki? És hogy mit lehet tenni ellene? Ha nem, akkor ez a cikk Neked szól!

Az ember nem alszik téli álmot - nem úgy, mint jónéhány állat, aki emiatt ébredés után kipihenten kezdheti az új évet. Mi a hideg tél alatt is ugyanolyan tempóban éljük az életünk, mint az év többi részében. A zord évszak végére, amikor a természet kezd megújulni, mi éppenhogy kimerülünk: ezt hívjuk tavaszi fáradtságnak.

A téli időszak alatt sokkal több zsíros ételt eszünk, és a táplálkozás is egyoldalúbbá válik. Emiatt az anyagcsere lelassul, és mire kitavaszodik, teljesen elnehezülünk. A tavaszi fáradtság másik okát egy szerotonin nevű hormon számlájára írják. Ez a hormon jelentősen befolyásolja a hangulatot és az aktivitást, de szintje a tél végével lecsökken.

Mivel télen kevesebb vitamint viszünk a szervezetbe, és a tavasz kezdetével a feltöltött készletek is kiürülnek, fontos a vitaminok pótlása. Igyekezzünk lehetőség szerint sokszínűen, változatosan táplálkozni, mert ugyanazokkal az ételekkel ugyanazok az anyagok jutnak testünkbe. A rossz hangulat leküzdésében egy multivitamin kúra is segíthet.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, magyarázat, tavasz, fáradtság, vitamin
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: