Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: allergiás tünetek ellen I.

Orvosmeteorológia: allergiás tünetek ellen I.

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 17. szerda, 06:40 | Módosítva: több mint 5 éve

Kép: Orlovics TamásKép: Orlovics TamásNapközben átmenetileg erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet, ám komoly csapadék sehol sem várható. Folytatódik a gyenge melegfronti hatás.

Orvosmeteorológiai rovatunkban már többször is olvashattál allergia elleni tippekről, hétköznapi trükkökről. Lássunk most néhány további házi praktikát!

Az allergiás reakciókat egy hisztamin nevű anyag váltja ki, és a tünetek ellen antihisztamint kell a szervezetbe juttatni. A csalán olyan hatásmechanizmussal rendelkezik, mint az antihisztamin, így hatásosan veszi fel a harcot a tünetek ellen. Szárított csalánlevélből készült kapszulát patikákban és gyógynövényboltokban egyaránt találsz.További szuper ellenszer az omega-3 zsírsavat tartalmazó étel, amit pl. a tengeri halakban vagy a lenolajban találsz nagyon sokat. Koncentrált formában étrendkiegészítő tablettában van.

Bár még nem jellemzőek a zivatarok, de ha nagy vihar közeleg, vagy erősödik a szél, mindenképpen csukd be az ablakokat, ajtókat! Ilyenkor az erős légmozgás a por mellett rengeteg pollent juttat a lakótérbe, amit később nagyon nehéz kitisztítani, és folyamatos irritációt okoz. A vihar utáni néhány órában lehetőleg ne menj a szabadba, és ha mindenképp szükséges szellőztetni, akkor az legyen nagyon rövid, és időzítsd késő éjszakára.

Ha lakásban, autóban használunk szellőztetőt vagy klímát, lehetőleg legyen pollenszűrős, és gyakran tisztíttassuk, vagy cserérjük benne a szűrőt.

Természetesen lehetetlen teljesen elkerülni azt, hogy a szabadban tartózkodjunk, de akik erősen szenvednek az allergia tüneteitől, jobban teszik, ha - a virágzási szezon idejére - inkább konditeremben sportolnak.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, allergia, pollen, tünet, gyógymód, kezelés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: