Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: kettős front, zivatarokkal

Orvosmeteorológia: kettős front, zivatarokkal

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 12. péntek, 13:26 | Módosítva: több mint 5 éve

Nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és eleinte kisebb eső, majd egyre többfelé zápor, szórványosan egy-egy heves zivatar is várható (leginkább délnyugaton). Kettős fronti hatás várható.

A zivataros, szeles helyeken az erősebb légmozgás miatt nyugtalanabbnak, ingerlékenyebbnek érezhetjük magunkat, azonban a szél végre nem jeges, hanem kellemesen hűs. A fejfájást elmulaszthatja a fokozott folyadékbevitel (lehetőleg víz vagy ásványvíz), egy hűs borogatás, vagy egy jó séta is. A zöldségek közül pl. a spenót bír fejfájáscsökkentő hatással.

Akik már allergiás reakcióktól szenvednek, egyenek minél több omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt (nagy mennyiségben a tengeri halakban található meg, de a növényi olajok és az olajos magvak is tartalmazzák ezt a fontos anyagot). Fontos továbbá a D-vitamin fokozott bevitele, mert ez is segítséget nyújthat az allergia elleni küzdelemben. A tojássárgájában, a heringben, és a csukamájban található igen sok belőle.

A légszennyező anyagok közül az ózon szintje országosan emelkedett, a szálló por és a nitrogén-dioxid koncentrációja csak helyenként magas (előbbi Ajka és Várpalota, utóbbi Pécs térségében).

A déli szél megerősödik, néhol - főként a zivatarok helyén - viharossá fokozódik. A zivatarokat jégeső is kísérheti, és itt a látástávolság erősen csökkenhet. Az útburkolat csúszóssá válik. Az erősen frontérzékeny sofőrök reakcióideje és koncentrálóképessége csökkenhet.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, kettős, tünet, gyógymód, szél, zivatar
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?